E-hälsa lockar unga teknikföretag

2016-03-07 05:00  
Linnea Olsson, en av grundarna till Mevia, och Jesper Lugner, medarbetare på företaget, kopplar upp pillerpaket. Foto: Sören Håkanlind

Enorma förändringar väntar för vården, och mängder av nystart-företag flockas nu kring den nya marknaden med innovativa lösningar.

Norden ligger i framkant när det gäller e-hälsa. En mängd startup-företag hakar nu på det snabba skiftet mot en digitaliserad vård.

Marianne Larsson, innovationschef för Innovation Skåne, är något av en nestor inom den svenska startup-scenen för hälsoföretag. Hon säger att vi står inför ett paradigmskifte inom vården, liknande det Spotify innebar för musikbranschen.

– Det vården kommer att ägna sig åt i framtiden är framför allt fysiska ingrepp i patienten. Mycket av diagnostik och behandling kan digitala lösningar bidra med, säger hon.

Aktuella trender inom e-hälsoområdet är lösningar för övervakning inom äldrevården, vård av diabetes och Parkinsons sjukdom, samt data-analys för stora bilder.

Flera patientgrupper, som astmatiker och reumatiker, får egna interaktiva appar och andra digitala verktyg för att följa sin hälsa kontinuerligt. Det finns även metoder för att praktisera mindfulness, hantera sömnproblem och behandla alkoholmissbruk digitalt.

Generellt går utvecklingen mot mer förebyggande vård, och vissa tror att även fullt friska människor snart kommer att mäta sina värden regelbundet för att få en varningssignal om något inte är som det brukar.

För att Sverige inte ska missa att dra nytta av digitaliseringståget har Marianne Larsson tagit initiativ till att samarbeta inom Norden för att driva på affärsutvecklingen för startup-företag inom hälsa. Det här görs inom Innovation Skåne och genom plattformen Nordic Connected Health Star Track, som samlar lovande nordiska företag, och låter dem hjälpa varandra och samarbeta med stora teknik- och mobilföretag.

Läs mer:

Läs mer: De kopplar upp din pillerburk

Enligt Marianne Larsson tillhör virtuella läkarbesök och journaler som delas digitalt redan gårdagen, trots att det ännu knappt har införts i vården.

Framtiden finns i mer innovativa lösningar, det hon kallar ”connected health”. Det handlar om att dra nytta av interaktion och all data som kan samlas in när tusentals eller miljontals patienter med samma problem kontinuerligt registrerar information om sig själva – antingen automatiskt via sensorer, eller genom att manuellt knappa in data. Hon nämner startup-företaget Tummy Lab som ett exempel på hur användarnas egen insamlade data om sin kost skulle kunna generera en mängd ny kunskap på kort tid, som i sin tur kan hjälpa både de själva och andra med magproblem.

Investmentbolaget Serendipity är huvudägare till Episurf, som har tagit fram en metod för att genomföra virtuella artroskopier, alltså undersökningar där man annars går in i leden, ofta knät, med ett metallrör. Förutom trenden att själv mäta sina kroppsvärden, tror Saeid Esmaeilzadeh, styrelseordförande i Serendipity, att utvecklingen går mot nya sätt att ställa diagnoser. I stället för att undersöka specifika biomarkörer för vissa diagnoser, handlar det om att uttolka ett mönster utifrån flera parametrar med hjälp av datorer.

– Om jag exempelvis får en bakterieinfektion i dag måste man ofta odla för att kunna säkerställa vilken bakterie det är. Det tar tid och kostar mycket pengar. I stället skulle man kunna ta ett blodprov, eftersom olika infektioner förändrar sammansättningen av proteiner i blodet på olika sätt, säger Saeid Esmaeilzadeh.

Lars Iversen, chef på Frogleap, en accelerator inom e-hälsa, tror att den stora utmaningen blir att få entreprenörer att bygga bolag som tar tag i de storskaliga processinnovationerna för stat och kommun, till exempel att ändra bevakningssystem i äldrevården. Det som saknas i dag är en betalningsmodell som gör det intressant att gå in i så stora projekt.

– Så länge det saknas kommer entreprenörerna hellre ta fram en app, säger han.

Fler exempel på startup-företag inom e-hälsa

Involverar närstående till cancerdrabbade

Personliga erfarenheter av cancer fick C-me:s grundare Edith Sanchez och Fredrik Ramsten att ta fram ett verktyg som ska göra det lättare för familj, vänner och vården att tillsammans stödja och följa utvecklingen av den drabbades vårdplan.

– Vi hanterar både det medicinska, det praktiska och det emotionella, säger Edith Sanchez om verktyget som kombinerar biosensorer och mobilteknik.

 

Virtuella spindlar botar fobi

En forskningsidé från psykologistudenten William Hamilton blev till startup-företaget Mimerse. Bolaget har utvecklat en metod för att bota spindelfobi genom att patienter får möta virtuella spindlar genom vr-glasögon. Mimerse har också fått en halv miljon kronor från Vinnova för att utveckla ett program i en vr-miljö där patienten utsätts för olika stimuli som kan väcka rädslor, för att på så vis kunna upptäcka fobier.

 

Hjälper magen med digital dagbok

Göteborgsbaserade Tummy Lab är appen som ska hjälpa den växande gruppen svenskar med magproblem att förstå vad i kosten som orsakar deras besvär.

– Läkare brukar rekommendera att man för dagbok och själv försöker analysera hur maten påverkar måendet. Vår app ser korrelationer mellan matintag, och gör det arbete som patienten annars själv behöver göra, säger Anders Elfving, en av Tummy Labs grundare.

I samarbete med Digital Teknik

De här texterna har också publicerats i vårt nyhetsbrev Digital Teknik. Vill du läsa mer om digitaliseringen i samhället bör du skaffa en prenumeration, hitta ett bra erbjudande på digital-teknik.se!

Elsa Persson

Mer om: E-hälsa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer