Populärteknik
Drönare med bränslecell klarade långresa över havet

Teamet visade att oktokopterns vätgasdrivna bränslecell ger en överlägsen räckvidd. Under en timme och 45 minuter flög den ombyggda drönaren 69 kilometer över öppet vatten.
De flesta drönare begränsas av en operationstid på omkring 30 minuter. Men nu har en version med en bränslecell demonstrerat potentialen när man ersätter traditionell batteridrift med vätgas.
Oktokoptern i fråga är en ombyggd DS30, donerad av företaget Doosan Mobility Innovation. Man utnyttjade det inbyggda kylsystemet för att flyga medicinska produkter mellan Saint Croix och grannön Saint Thomas i Karibiska havet. Det rörde sig om en sträcka på 69 kilometer över öppet vatten, och i tid varade flygturen en timme och 45 minuter.
Den autonoma flygningen gick felfritt och bränslecellen hade nog mycket vätgas kvar för ytterligare 30 minuters drift. Det ska dock sägas att ett team följde efter farkosten i båt, beredda att ta över kontrollen om den skulle avvika. Men under den första halvan av 2020 ska drönaren genomföra flygningar helt på egen hand.
Bränslecellsfarkosten är utvecklad som ett samarbete mellan det Texas-baserade företaget Guinn Partners, Skyfire Consulting – med säte i Georgia, det amerikanska hälsodepartementet samt Doosan Mobility Innovation.
Enligt Guinn Partners kan konventionella flygtransporter av patientprover ta en vecka innan de skickas mellan öarna. Vid allvarliga diagnoser som denguefeber innebär det risker – och till detta är drönaren långt billigare än flyget. Det rapporterar New Atlas.