Digitalisering

Dråpslag för MWC: Ericsson hoppar av jättemässan

Telekomjätten Ericsson drar sig ur MWC, den stora mobilmässan i Barcelona. Sydkoreanska LG har också ställt in. Och Nokia tvekar.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Att Ericsson – som ett av världens största telekombolag – ställer in MWC är ett dråpslag för GSMA, arrangören av världens största mobilmässa. Beskedet kom bara någon dag efter att elektronikjätten LG tagit beslutet att inte närvara. På fredagseftermiddagen förekom det också uppgifter om att Nokia nu tvekar. Orsaken är oro för spridningen av det nya coronaviruset.

”Vi har inte tagit något beslut än”, skriver Nokias marknadschef Barry French i ett mejl till sajten Capacity.

Börje Ekholm, vd för Ericsson, säger i ett pressmeddelande att det inte var ett lätt beslut. Men företaget anser att hälsan och säkerheten för medarbetare, kunder och andra intressenter är Ericssons högsta prioritet.

– Vi såg fram emot att visa våra senaste innovationer på MWC i Barcelona. Det hela är mycket olyckligt, men vi är helt övertygade om att det mest ansvarsfulla affärsbeslutet att ta i det här ögonblicket är att inte delta i årets evenemang, säger Ekholm.

De demonstrationer Ericsson planerat att ta med till MWC ska bolaget nu istället visa under diverse lokala evenemang.

Från kinesiskt håll är dock budskapet än så länge ett annat. Stora bolag som Huawei och ZTE har aviserat att man ska närvara, om än med vissa justeringar. Enligt Capacity ska bland andra Huawei låta sina delegater vid ankomst till Europa sitta i karantän i två veckor. Eftersom Huawei har flera evenemang planerade till söndagen 23 februari betyder det att företagets representanter isåfall måste resa redan nu i helgen.

Arrangören GSMA säger att man både beklagar och respekterar Ericssons beslut. Men uppger att det är ”av stor vikt för GSMA att fortsätta att föra samman industrin under denna kritiska period, när konnektivitet står på gränsen till en ny industriell revolution”.