Innovation

Dina egna hudceller byggs om till nerver

Så går odlingen av fibroblasterna till. Grafik: Bengt Mattsson/Jonas Askergren Foto: Katrin Ståhl

Lundaforskaren Malin Parmar har hittat ett nytt sätt att programmera om hudceller till nervceller. Målet är nya säkra behandlingar för obotliga sjukdomar som parkinson.

Publicerad

Dina egna hudceller kan bli råmaterial till din framtida medicin. I alla fall om du drabbas av obotliga sjukdomar som parkinson, alzheimer eller diabetes. Det är målet för forskare och läkemedelsbolag. Hittills har de förlitat sig på den heta ips-tekniken. Den går ut på att tvinga celler att backa i sin utveckling, så att de blir stamceller på nytt. Sedan ska stamcellerna styras till att bli den celltyp som sjukdomen har förstört.

Malin Parmar och hennes kolleger vid Lunds stamcellscentrum har visat att det finns en enklare och snabbare väg att gå. Genom att föra in fem gener i hudceller triggade forskarna i gång en förvandling som slutade i dopaminproducerande nervceller. Det är den typ av celler som förstörs hos patienter med Parkinsons sjukdom. På köpet blev forskarna först i världen med att visa att det går att få färdigutvecklade mänskliga celler att byta identitet till nervceller – utan att ta omvägen via stamcellstadiet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här