Innovation

Din världsbild är fel – så här ser kartan ut egentligen

Foto: Šavrič et al
Foto: Šavrič et al
Foto: Šavrič et al
Foto: Šavrič et al
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Korrekt, jämlik och utan distorsion. Nu har kartografer tagit fram en ny avbildning av jorden. Och förutom att ”Equal Earth” ska vara den mest korrekta av världskartor – den ska även vara estetiskt tilltalande.

Publicerad

Att avbilda ett klot på en platt yta är inte enkelt. Förvrängning och felaktigheter måste accepteras i någon utsträckning.

Historiskt sett har kartmakare hanterat detta på olika sätt, men den absolut vanligaste kartan kallas för Mercators projektion. Fördelarna med denna är att den bevarar riktningarna korrekt, men ju längre från ekvatorn man kommer desto större distorsion blir det. Något som synliggörs av att exempelvis Grönland framställs som lika stort som Afrika.

Läs mer: Flyg med runt Mars

Ett vanligt alternativ till denna världsbild kallas för Gall-Peters projektion. Denna typ av karta visar korrekta storleksförhållanden, som att Afrika är 14 gånger större än Grönland, men visuellt ser kontinenterna utdragna ut.  Denna typ förordas av bland annat UNESCO eftersom den ger de fattiga kontinenterna ”dess rättmätiga värde” genom att visa hur stora områden som exempelvis Afrika och Sydamerika utgör.

Har skapat upprörda känslor

Och det har inte varit okontroversiellt när man diskuterat vilken projektion man ska använda i internationella samband. I USA blev det i fjol stor uppståndelse då man i Bostons grundskolor började fasa ut Mercator-kartor till förmån för Gall-Peters.

Det finns även kartversioner, bland annat Mollwide och Robinson, som ligger mitt emellan dessa där man försökt presentera korrekta areor, men även göra avbildningen mer estetiskt tilltalande. Men även de är kompromisser.

Men nu har en trio forskare från USA och Australien utvecklat en ny karta som de menar är den mest korrekta – som utöver att den återger exakta storlekar även ser snyggt ut.

Förhoppningen är att de som vill frångå kartor med felaktiga storleksförhållanden (som Merccator) ska välja deras alternativ istället.