Övriga nyheter

Digitaliseringen kräver en egen minister

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör på Ny Teknik.
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör på Ny Teknik.

LEDARE. Tidigast den 3 oktober kan riksdagen välja en ny statsminister. I bästa fall kan Stefan Löfven presentera sin nya regering kort därefter.

Publicerad

Det kommer att vara många turer fram till dess. Men ett utspel från brittiska teknikindustrins intresseorganisation, Tech UK, är värt att lyfta fram som inspiration till Stefan Löfven – tillsätt en digitaliseringsminister.

Politiker måste förstå vidden av den digitala revolutionen. Den påverkar nästan allt som en regering behöver göra, skriver Tech UK med adress till den brittiska regeringen.

För den svenska regeringen vore en digitaliseringsminister en gyllene chans att visa medvetenhet om att den digitala utvecklingen förändrar vårt samhällsbygge. Politiker i dag måste förhålla sig till denna snabba omställning, men få av dem visar att de är med i den matchen.

Ett annat aktuellt fenomen är de monumentala summor som it-bolag handlas för. Jag tänker förstås på Microsofts uppköp av Mojang förra veckan. Det är svårt att greppa hur mycket pengar 18 miljarder kronor är.

Här berättar vi om andra svenska teknikbolag som sålts för stora summor, men som inte uppmärksammats lika mycket.

Markus ”Notch” Persson, Minecrafts skapare, skriver själv att försäljningen inte handlar om pengar, utan om hans hälsa.

I USA startades nyligen nätforumet Startups Anonymous av Dana Severson, en ung entreprenör vars företag hade startat som en raket, men efter ett tag började gå lite knackigare. Ångesten kom krypande och så småningom även andra symptom på psykisk ohälsa. Men att må dåligt var inget man pratade om i startup-kretsar, trots att pressen kan bli stor för unga innovatörer som plötsligt har ansvar för anställda och för att göra investerarna nöjda.

I dag handlar hälften av inläggen på Startups Anonymus om ångest och depression. Frågan är uppe på bordet.

Om jag tolkar ”Notch” rätt så blev framgångarna med Minecraft större än vad han orkade hantera. Det är starkt av honom att berätta. Hoppas det hjälper andra att våga prata om medgångarnas tuffa sidor.