Krönikor

Det tar tid att bygga en värld

Mats Lewan, it- och telekomreporter. Foto: Jörgen Appelgren
Mats Lewan, it- och telekomreporter. Foto: Jörgen Appelgren

Strax före jul tog det lilla Kalifornienföretaget Oculus VR in 75 miljoner dollar i en andra investeringsrunda, efter att redan ha fått 15 miljoner dollar i en första runda i juni, och dessförinnan 2,4 miljoner dollar i gräsrotsfinansiering genom sajten Kickstarter.

Publicerad

Oculus VR utvecklar masken Oculus Rift som med sina två skärmar framför ögonen ger möjlighet att verkligen kliva in i en virtuell värld. Sensorer på masken gör att bilden flyttar sig när man rör på huvudet, så att den virtuella världen tycks stå still medan man rör sig i den.

Netscapegrundaren Marc Andreessen hörde med sitt riskkapitalbolag Andreessen Horowitz till de nya investerarna, och hans affärspartner Chris Dixon sa till The Verge att Oculus VR nu verkligen fått ordning på kritiska detaljer i masken, som tidsfördröjning och kontroll på huvudets rörelse. Det märktes också när den nya prototypen ”Crystal Cove” premiärvisades vid prylmässan CES i Las Vegas häromveckan, där den valdes till bästa pryl av flera sajter.

Inledningsvis pratas det mest om Oculus Rift i spelsammanhang. Oculus VR säger sig redan ha sålt 40 000 testexemplar och räknar med att sälja ytterligare 30 000 innan masken når konsumenter. Främst verkar det handla om spelutvecklare, och därmed bör det finnas en hel del specialanpassade spel när den börjar säljas.

Men Oculus Rift öppnar minst lika stora möjligheter för andra tillämpningar av virtuell verklighet för en bred målgrupp. Om man söker på ”Oculus Rift grandma” på Youtube hittar man en rad klipp på damer mellan 84 och 101 år som provar masken. Och älskar den! ”Oh man, it’s so real!” utropar en av dem förtjust.

Juninumret av vårt framåtblickande digitala magasin Next Magasin förra året fokuserade på virtuella världar, och när jag arbetade med det blev jag förvånad över hur långt utvecklingen nått. Från att mest ha varit en tillfällig hajp runt den virtuella världen Second Life, sjuder det nu av utveckling inom allt från virtuella showroom till simulerade övningsmiljöer för brandsoldater.

Oculus Rift kommer med all sannolikhet att bli en katalysator i den här utvecklingen. Att det tar lite tid gör ingenting, för att bygga en ny värld tar tid. Tekniken – att få upplevelsen att kännas verklig – är bara en del i detta. Den stora utmaningen är att vi ska lära oss att leva, umgås och verka tillsammans i den virtuella världen.

De stora frågorna kring internet och digital teknik i dag kan ses som nödvändig träning – allt från hur användare reagerar när Twitter eller Facebook gör ändringar i sina tjänster, och hur vi blivit absorberade av våra smarta mobiler till vardags, till större frågor som digital övervakning och personlig integritet. Diskussionerna kring digitala valutor som bitcoin hör också dit.

Att se de här frågorna som övningar i världsbygge, och inte bara som aktuella konflikter, kanske också ger en del nya perspektiv.