Innovation

Deras säck ger biogas för två timmars matlagning

Foto: Homebiogas
Foto: Homebiogas

Anläggningen för hemmabruk låter dig tillverka biogas av middagsresterna. Sex liter hushållsavfall räcker för att hålla spisen brinnande i två timmar.

Publicerad

Det israeliska företaget lanserade sitt första system för småskalig tillverkning av biogas 2015, då backade via en crowdfunding-kampanj. För två år sedan kom version 2.0 – och nu har Homebiogas utvecklat en tredje tappning, som ger 30 procent mer gas, detta utan att anläggningens fotavtryck har blivit större.

Den nya rötkammaren ligger på 300 liter, vilket är 20 procent större än tidigare. För att sätta igång de bakterier som är nödvändiga för processen krävs 100 liter djurdynga, men om man inte har boskap så går det även att använda Homebiogas bakterie-kit. Sedan kan man mata i upp till sex liter organiskt hushållsavfall om dagen, alternativt 19 liter djurspillning – och enligt företaget ska det ge nog mycket biogas för upp till två timmars matlagning om dagen.

Ny förenklad konstruktion

En bonus är att man även får ut ett flytande gödningsmedel som restprodukt. Vid varje köp medföljer en specialanpassad biogasspis, och anläggningen kan placeras upp till 20 meter från brännaren. Men för en optimal gasproduktion bör säcken stå på en solig plats, och en dålig nyhet för oss svenskar är att lufttemperaturen behöver ligga över 20 grader Celsius. Företaget uppger dock att det i svalare klimat ”krävs vissa justeringar”.

Den nya konstruktionen har förenklats avsevärt. Man har gått från tidigare 15 delar till endast fyra: Ett intag, ett uttag, en rötkammare och gassäcken. Det innebär att anläggningen ska gå att montera på några timmar, och den nya designen torde också ge en förbättrad hållbarhet. Det svarta material som utgör de olika kamrarna ska i sig ha en livslängd på upp till 50 år, men alla delar kan återvinnas den dag som systemet ska tas ur bruk.

För att sätta den tredje versionen i produktion har Homebiogas åter vänt sig till crowdfunding via kickstarter. Man har även en större version anpassad för professionella anläggningar, som restauranger eller små jordbruk. Den kan processa 20 liter matavfall eller 60 liter djurspillning om dagen, och då ge gas för 4-6 timmars matlagning.