Innovation

Deras nyfikenhet blir till nya idéer i vården

Innovationspionjärerna Mathias Eklund och Karin Lidman bombarderar operationspersonalen med frågor. De ingår i ett team där personer med olika bakgrund jagar problem som kan leda till nya företag. Foto: Katja Elmén
Innovationspionjärerna Mathias Eklund och Karin Lidman bombarderar operationspersonalen med frågor. De ingår i ett team där personer med olika bakgrund jagar problem som kan leda till nya företag. Foto: Katja Elmén

En designer, en ingenjör, en läkare. Tillsammans går de ronden för att lösa problem i vården. Bra idéer ska bli nya företag.

Publicerad

– Vad hände? Varför gör du så? Vad är det som krånglar?

Ett frågvist gäng har tillbringat några veckor på en av Sveriges största operationsavdelningar. Här på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge pågår en unik innovationssatsning där personer med olika bakgrund jagar problem. Konceptet är hämtat från prestigeuniversitetet Stanford.

– Jättespännande att identifiera användarnas behov och jobba fram nya lösningar, säger Karin Lidman, civilingenjör i teknisk design.

Hennes designkunnande kompletteras av två personer med andra erfarenheter och infallsvinklar. Mathias Eklund är civilingenjör i elektroteknik och har arbetat på uppstartsbolag såväl som etablerade företag inom medicinteknik. Peter Wittrup är läkare och även civilingenjör. Han har haft olika roller på it-bolag.

Under några intensiva veckor i november följde teamet anestesipersonalen i hälarna. Varje gång något oväntat inträffade stod de redo med anteckningsblock och ett fråge­batteri. På så vis identifierade trion närmare 200 behov. Allt från att personalen ständigt går in i hängande kontakter till att ryggmärgsbedövningar är så tidsödande.

Nästa steg var att systematiskt vaska fram intressanta problem att gå vidare med. De sållade uppslagen i flera steg, satte poäng, flyttade runt post-it-lappar och höll omröstningar. För de hetaste problemkandidaterna gjorde gruppen ny research på fler sjukhus och sökte i patentdata­baser. Hela tiden med Stanfords ­”bibel”, Biodesign: The Process of Innovating Medical Technologies, som grund.

– Fast oavsett hur många paramet­rar du analyserar så är det till sist en fråga om magkänsla, säger Mathias Eklund.

Och strax efter nyår fick den gemensamma magkänslan dem att satsa på en navigator för att fästa ryggskruvar snabbare och säkrare. Några dagar före Ny Tekniks besök kom kall­duschen. Ett franskt företag är på väg ut på marknaden med en liknande lösning.

Nu går teamet i stället vidare med ett problem som rör andning. Detaljerna är hemliga för att inte ge ledtrådar till konkurrenter. Att trion är samspelt märks när de faller varandra i talet och beskriver vad de ska uppnå före sommaren.

– Vi ska ta fram en lösning som vi tror på, börjar Mathias Eklund.

– …och bygga en enkel prototyp, fortsätter Karin Lidman.

– …och presentera en affärsplan för investerare och kanske söka patent, avslutar Peter Wittrup.

Alla tre vill därefter arbeta vidare i bolaget de hoppas starta.

Psykolog löser upp knutarna

 • Innovationssatsningen ­Clinical Innovation Fellowships är ett samarbete ­mellan KTH, KI och Stockholms läns landsting.
   
 • Inspirationen kommer från Stanford University som startade ett liknande program år 2003.
   
 • Nu pågår den andra svenska omgången. Två tremannagrupper deltar; en inom anestesi, en inom reumatologi.
   
 • Fler än 100 personer sökte till de sex platserna.
   
 • Projektet leder även till examensarbeten som ska lösa problem på sjukhuset.
   
 • Teamen har stöd av mentorer, bland annat riskkapitalister, managementkonsulter och specialistläkare.
   
 • En psykolog bidrar till bra gruppdynamik och löser knutar.