Miljö

De vill blockera solen för att bromsa växthuseffekten

Foto: Nikkul
Foto: Nikkul

Nu föreslår akademiker från sju länder att man bombar stratosfären med svaveldioxid. De hävdar att föroreningen kan bromsa eller rent av backa växthuseffekten.

Publicerad

Akademiker från Kina, Indien, Brasilien, Bangladesh, Thailand, Etiopien och Jamaica vill släppa ut ett partikelmoln som skymmer solens strålar. De anser att den radikala lösningen är det bästa sättet att bromsa växthuseffekten – och insatsen skulle främst gagna de utvecklingsländer som påverkas mest av den globala uppvärmningen. Det skriver tidningen Engineering and Technology.

För att bromsa växthueffekten används geoengineering, en manipulation av jordens klimatsystem för att undvika negativa klimatförändringar. Forskarna har presenterat sitt koncept i Nature, och tekniken går helt enkelt ut på att man exempelvis släpper ut fem megaton svaveldioxid i stratosfären per år. Mängden skulle motsvara ungefär en fjärdedel av utsläppet från vulkanen Pinatubo på Filipinerna 1991. Då sänkte utbrottet solinstrålningen till jordytan med omkring tio procent, vilket ledde till att temperaturen på det norra halvklotet sjönk med 0-5-0,6 grader.

Simulerat vulkanutbrott ska bromsa växthuseffekten

Enligt forskarna skulle deras simulerade vulkanutbrott kunna bromsa den globala uppvärmningen, eller rent av backa växthuseffekten, inom 1-2 år. De anser att konsekvenserna då blir mindre nederbörd i blöta regioner och mer regn i torra områden. Åtgärden skulle dessutom bromsa stigningen av haven och minska kraften i tropiska cykloner.

Bland farorna med lösningen finns bland annat att svaveldioxiden skulle kunna påverka bildandet av ozon i stratosfären. Vidare studier kring konceptet kommer bland annat finansieras med 400 000 dollar av fonden Open Philantropy Project – men alla är inte lika entusiastiska. Enligt Engineering and Technology avslöjar en läckt rapport att FN:s panel av klimatexperter anser att metoden är "ekonomiskt, socialt och institutionellt ogenomförbar".