Bygg

De ska printa över 50 hus på 24 timmar

Foto: Motionland for New Story
Foto: Motionland for New Story

En designbyrå från San Francisco ska skapa ett helt bostadskvarter av 3d-utskrivna hus – på bara ett dygn. Platsen är dock hemlig tills de över 50 bostäderna står färdiga. 

Publicerad

Tekniken har verkligen levererat på löftet om billiga bostäder. I dag kan du få ett 3d-utskrivet hus för cirka 100 000 kronor. Ett exempel är ryska Apis Core, vars lilla villa ligger på 38 kvadratmeter.

Allt började 2004 vid University of South Carolina då professor Behrokh Khoshnevis gav sig på att skriva ut en vägg. Sedan dess har tekniken raffinerats. I dag använder många Contour Crafting-metoden, som är utvecklad av företaget med samma namn.

Den robotarm som bygger lagren av långsamt härdande betong dirigeras av en räls som placeras runt det tilltänkta huset. På skrivarhuvudet sitter att antal murslevar som slätar ut materialet, vilket även bidrar till en ökad styrka.

I Kina har Winsun Decoration Engineering Co vidareutvecklat tekniken. Deras 32 meter långa och tio meter breda maskin använder en betong som innehåller glasfiber. Det innebär att de snabbt kan skriva ut stora byggdelar. Redan 2014 lyckades kineserna skriva ut tio hus på en dag.

Nu har dock den San Francisco-baserade designbyrån Fuseproject bestämt sig för att visa var skåpet ska stå. Under ett dygn kommer de skriva ut ett helt bostadskvarter med över 50 hem. Uppförandet på 24 timmar ska ske på en än så länge hemlig plats i Sydamerika, och orten kommer avslöjas först när husen står färdiga. Det rapporterar Popular Mechanics.

Samarbete med New Story

Bygget är ett samarbete med den ideella organisationen New Story, och teknikbolaget Icon står för 3d-tekniken. De har utvecklat en portabel skrivare som är anpassad för att användas i svårtillgängliga regioner med dålig tillgång på vatten, el och arbetskraft.

Varje hem får ett utomhuskök och ett område för att föda upp kycklingar och grödor. Ägarna kan specificera om de vill ha två eller tre sovrum. Man kan formge väggarna för att fylla olika funktioner – och kan skapa en duschkabin som inte har några skarpa hörn. Exteriörlagret kan färgas in i olika kulörer för att undvika att kvarteret känns alltför klonat. Tillverkaren säger sig erbjuda boende för under 200 dollar i månaden.