Populärteknik

De simmande robotarna slog världsrekordet

Vågseglarna har nu nått Hawaii efter en 5 900 km lång färd från San Francisco. Foto: Liquid Robotics
Vågseglarna har nu nått Hawaii efter en 5 900 km lång färd från San Francisco. Foto: Liquid Robotics

Med vågkraft har fyra simmande robotar lyckats ta sig från Kalifornien till Hawaii helt på egen hand.

Publicerad

I november 2011 skrev Ny Teknik om fyra surfbrädeliknande robotar som skulle slå ett världsrekord. Det blev ett lyckat försök. 17 november seglade de iväg från San Francisco. Nu har de nått Hawaii efter en nästan fyra månader lång seglats på 5 926 km. Med det slog de det tidigare världsrekordet för längsta distans med en obemannad oceangående farkost med 1 300 km, enligt projektets webbplats.

Robotarna som byggts av USA-företaget Liquid Robotics heter Pacx Wave Gliders och får all sin rörelseenergi från havets vågor. Den fångas upp av ett fenbestyckat drivsystem som placerat under farkosten ger en fart på omkring två knop.

Under färden på Stilla havet råkade vågglidarna ut för stormar med åtta meter höga vågor och mycket kraftiga turbulenta havsströmmar, enligt ett pressmeddelande.

Men syftet med vågglidarna är inte att slå rekord. De ska samla in forskningsdata om havet. Ombord på farkosterna finns solcellsdrivna sensorer som bland annat mäter temperatur, djup, salthalt, lufttryck, vindstyrka, vindriktning och våghöjd. All denna data länkas kontinuerligt via en satellit till en kontrollcentral. Där görs informationen fritt tillgänglig via webben. Tanken är att forskare, studenter och övriga intresserade själva ska kunna bedriva forskningsprojekt baserade på vågglidarnas insamlade data.

För färden är inte över i och med rekordseglingen. Nu börjar det stora äventyret. De fyra vågglidarna ska delas upp i två grupper som ska segla från Hawaii till Japan respektive Australien. Ankomst dit är beräknad till slutet av 2012 eller i början av 2013.