Innovation

De låter celler växa på äpplen

Foto: Pelling lab
Foto: Pelling lab

Snart kan du göra ett mänskligt öra av ett äpple i ditt eget kök. Priset blir omkring 4 000 kronor.

Publicerad

Spiderwort är ett kanadensiskt företag som knoppats av från universitetet i Ottawa.

Nästa år kommer de att börja sälja en inkubator – ett värmeskåp – där man kan odla celler från däggdjur. Tekniken är inte ny, men Spiderworts inkubator är billig och källkoden är öppen. De nödvändiga instruktionerna finns på företagets hemsida. Tanken är att den ska vara enkel att uppgradera, modifiera och skräddarsy efter egna önskemål.

Parat med detta kommer Spiderwort att sälja våtvara, som är färdiga biomaterial i form av skivor, block, krämer eller pulver – alla tagna från växtriket. Addera tvål och vatten och du har i stort sett allt du behöver för att designa dina egna kroppsdelar.

Forskaren Andrew Pelling, en av grundarna till Spiderwort, har redan demonstrerat tekniken genom att göra ett öra av ett äpple. Pelling avlägsnade äpplets celler och dna så att bara fruktens tredimensionella vävnadsformation återstod.

Därpå tillsatte han däggdjursceller och såg till sin förtjusning att de började föröka sig på egen hand.

– Det påminner faktiskt mycket om hur vår egen vävnad är uppbyggd. Och i våra förkliniska tester (på möss, reds anm.) upptäckte vi att man kan implantera dessa vävnadsformationer i kroppen och kroppen kommer att skicka in celler och tillföra blod för att hålla dessa formationer levande, har Andrew Pelling berättat under en Ted-föreläsning.

Spiderworts produkter är ett exempel på den gryende biohackingscenen, vars grundtanke bygger på att hacka naturen. För även om Andrew Pelling valde örat – ett organ vi alla känner till – finns inget som säger att vi inte skulle kunna göra kroppsdelar som i dag inte finns.

– Det är det som gör mig så nyfiken, tanken på att vi en dag kanske kan reparera, rekonstruera och förstärka våra egna kroppar med saker vi har i köket.