Populärteknik

Därför ska du inte lägga matlådan i diskmaskinen

Foto: alon harel / Alamy
Foto: alon harel / Alamy

Värmer du din mat direkt i matlådan och lägger den sedan i diskmaskinen? Sluta genast med det.

Publicerad

Att värma sin matlåda i micron eller diska den i diskmaskinen kan ge skadliga konsekvenser, enligt en ny studie publicerad i American Academy of Pediatrics, AAP, det skriver Digital Trends.

Du har säkert hört det förr, att värma plast i micron är inte något att rekommendera. Det gäller även när plasten värms upp i diskmaskinen. Plastmaterialet kan släppa ut skadliga kemikalier, bland annat den vanligaste plastkemikalien BPA, Bisfenol A. Den kopplas till sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar. Den kan även orsaka skador på fertilitet, immunförsvar och kroppsfett, enligt AAP.

Forskarna som har utfört studien påminner föräldrar om att kemikalierna är extra skadliga för barn, eftersom de fortfarande utvecklas. Så kom ihåg att inte värma barnens mat i en plastbehållare, och låt diskmaskinen ta hand om annat material än plast.

Denna studie är gjord i USA där andra regler än i Sverige gäller. Ny Teknilk har intervjuat svenska expterter och frågat hur det står till med livsmedel i kontakt med plast i Sverige. Artikeln kan du läsa här.