Premium
Därför satsar Chalmers Ventures på deeptech – ”löser viktiga problem”
Kvantdata, foodtech och syntetisk biologi inom hälsa – det är några av områdena för inkubatorn. Nu växlar man upp investeringarna och satsar mer på deeptech.
Ett av inkubatorn Chalmers Ventures portföljbolag är Melt & Marble – ett foodtechbolag som nyligen tog in 50 miljoner kronor för att vidareutveckla sitt icke-animaliska fett och förse det med samma smakegenskaper som nötköttsfett.
Bolaget låter specialdesignad jäst ta upp socker och omvandla det till fett, vilket ska minska smakgapet mellan animaliska och växtbaserade livsmedel.
En annan investering har Chalmers Ventures gjort i Modvion, som nyligen invigde sin första fabrik för storskalig produktion av vindkraftstorn i trä.
– Grunden i Chalmers Ventures strategi är att den teknik vi går in i som ägare ska ha fokus på att möta och lösa globala utmaningar. Investeringarna ska bidra till en hållbar framtid för kommande generationer. Man ska vara medveten om att mycket forskning också kan innebära tillämpningar som är motsatsen, därför är vårt strategiska vägval viktigt, säger Sara Wallin, vd för Chalmers Ventures, till Ny Teknik.
Har investerat 186 miljoner i 100-tal bolag
Chalmers Ventures ägs av samma stiftelse som driver Chalmers tekniska högskola. Syftet är att stärka Chalmers nyttiggörande av teknikidéer och forskning genom att driva en inkubator och accelerator. Dessutom investerar Chalmers Ventures egna pengar i bolagen.
Sedan starten 2015 och fram till årsskiftet har 186 miljoner kronor investerats i det 100-tal bolag som ingår i portföljen.
Samtidigt gjorde verksamheten i fjol ett plusresultat på hela 81 miljoner kronor – pengar som går in i den evergreenfond som byggs upp: Ett positivt ekonomiskt resultat ett år kan alltså användas till nya investeringar nästkommande år.
– Trots turbulensen på marknaden och den generella negativa börsutvecklingen har vår bolagsportfölj fortsatt att utvecklas positivt under de första månaderna också i år. Vi har fortsatt investera från Chalmers Ventures kassa och flera av våra bolag har också tagit in nytt internationellt kapital. Det skapar ett positivt ekonomiskt värde och, kanske ännu viktigare, är bra för världens hållbara utveckling, säger Sara Wallin.
Satsar på deeptech – ”lösa stora viktiga problem”
Chalmers Ventures nyaste fokusområde är deeptech, som enligt Sara Wallin har potential att revolutionera utvecklingen åt ett positivt håll. I det här fallet omfattar deeptech bland annat forskningstunga tekniker som artificiell intelligens, maskininlärning, nya material, energi-, vatten- och bioteknik.
– Deeptechbolag har ofta stor potential att lösa stora, viktiga globala problem. Många av Chalmers Ventures portföljbolag är redan deeptechbolag, men framöver kommer vi att ta ännu fler sådana bolag från labb till marknad, säger Sara Wallin.
Hur ska ni göra det, rent praktiskt?
– Det handlar om att hitta rätt forskningscase och se till att de kommer in i våra processer där de drar nytta av satsningar som Startup Camp och Tech Matching. Vi kopplar samman idé och entreprenörer och skapar rätt team genom Tech Transfer. Sedan skapar vi bolag ihop och investerar också tillsammans med rätt nationella och internationella nätverk, säger Sara Wallin.
På grund av längre utvecklingstid skiljer sig deeptechbolag från mer digitala, konsumentinriktade bolag.
– Ofta är den här typen av bolag mycket mer kapitalintensiva och attraherar därför färre av de traditionella investerarna. Vi fördjupar därför vårt samarbete med andra investerare som är inriktade mot deeptech och har kunskap samt förståelse för denna typ av bolag. Man ska ha respekt för att det är stora och långsiktiga investeringar som krävs. Men investeringarna är viktiga, för bolagen bygger på den forskning som bedrivs och står för den viktiga teknikdrivna samhällsutvecklingen, säger hon.
På väg mot genombrott
Två exempel på deeptechbolag som Chalmers Ventures redan stöder är Promimic och Atium.
Promimic har en ytmodifieringsteknik för ortopediska och dentala implantat, vilket halverar inläkningstiden med benet och skapar fler lyckade operationer. Hemligheten är ett nanometertunt lager av benkristaller och en patenterad trestegsraket, och bolaget är nu är på väg mot genombrott på den internationella implantatmarknaden – och börsnotering.
Atium utvecklar en ny teknik för effektiv rening av vatten och kemikalier från kvicksilver. Den patentsökta teknologin är baserad på en reversibel elektrokemisk process, och har potential att förbättra prestandan och effektiviteten av kvicksilverrening för kunder inom olika industrier.
Vilka är dina bästa tips för de personer som vill lyckas med sitt bolag i Chalmers Ventures?
– Det är svårt att ge generella men ändå konkreta tips, för det finns inte en rätt väg och det ser ofta väldigt olika ut för olika bolag. Ska man ändå ge ett tips till grundare är det att verkligen drivas av den skillnad den framforskade tekniken kan göra, att verkligen vilja att exempelvis den medicinteknik, det material eller den algoritm man forskat kring ska rädda liv eller minska utsläppen av koldioxid. Den lusten och drivkraften behöver man ha genom hela processen, samtidigt som vi som ägare hjälper till att staka ut den affärsmässiga vägen mot att förverkliga det, säger Sara Wallin.