Digitalisering
Därför kunde du inte använda Bank-id igår

Bank-id hade under tisdagskvällen stora störningar i sin tjänst. Anledningen var en överbelastningsattack. All data och användares integritet är fortsatt skyddade, säger presskontakten Malin Wemnell.
Vem eller vilka som ligger bakom attacken vet Bank-id inte.
Vi vet inte heller vad syftet kan ha varit. Vi går till brottsbekämpande myndigheter när man blir utsatt för något sådant här, säger Malin Wemnell.
Resultatet av attacken, en så kallad ddos-attack, var att tjänsten helt låg nere eller var väldigt långsam mellan 19.45 och 20.15, uppger Finansiell ID-teknik, som är företaget bakom Babk-id. Nu ska tjänsten vara i gång igen.
– Vi vidtog tekniska motåtgärder och stoppade attacken. Vi har rutiner och processer för att hantera sådana här attacker och våra användare kan känna sig trygga, säger Malin Wemnell.
Hon betonar att överbelastningsattacker är ett hot mot alla verksamheter som har en digital närvaro. Någon annan attack i samband med ddos-attacken har företaget inte upptäckt.
E-legitimationen Bank-id har åtta miljoner användare och används bland annat för identifiering hos myndighetssidor, för att genomföra köp hos internetbanker och för betaltjänsten Swish.
Finns det alternativ till Bank-id?
Ja, det gör ju det. 2007 kom Iphone och banade väg för smartphonerevolutionen. 2010 kom mobilt Bank-id. 2012 var det dags för Swish. Få andra länder i världen har kommit lika långt som Sverige på det här området.
It-säkerhetsbolaget Verisec har lanserat en utmanare till Bank-id: Freja e-id.
– Det finns ingen ond mastermind bakom att Bank-id vuxit fram som ett monopol. Men det behövs alternativ. Sett till vad marknaden efterfrågar har Bank-id stagnerat, sa Johan Henriksson, vd på Verisec i en tidigare intervju med Ny Teknik. Läs mer om Freja e-id här.