Digitalisering

Därför bar Steve Jobs polotröjan

Nu kommer historien bakom Steve Jobs fäbless för svarta turtleneck-tröjor. I en ny bok avslöjas Applegrundarens klädtaktik.

Publicerad

Den svarta turtleneck-tröjan, en slags kortskaftad polotröja, blev starkt förknippad med Applegrundaren och nu avslöjas det i en biografi att Steve Jobs valde sin outfit av en anledning, skriver Hollywoodreporter.com.

När Jobs 1984 mötte Sonys ordförande Akio Morita och frågade denne varför alla företagets anställda hade uniformer. Svaret var att de anställda inte hade några kläder lämpliga för jobbet och fick därför uniformer.

Jobs plockade upp idén med att genom kläder binda sig till ett företag.

– Jag bestämde att jag ville ha den typen av bindning till Apple, säger Jobs i boken uppger Hollywoodreporter.com.

Samma designer som gjort Sonys uniformer gjorde en väst till Jobs efter dennes önskemål, men den gick inte hem hos de anställda. Jobs buades i stället av scenen.

Då skapade han sin egen uniform i stället. En svart turtleneck och 501:or.

Och de hundratals svarta tröjor som japanska designern Issey Miyake försåg honom med ska enligt biografin ha varit nog många att räcka livet ut.

Omedelbart efter Applegrundarens död uppgav ett klädföretag i Minnesota att deras försäljning av tröjorna fördubblades. De erbjöd sig att donera 20 dollar per såld halvpolo till amerikanska cancerföreningen.