Digitalisering

Därför älskar vi vår Iphone

Iphone
Iphone

(UPPDATERAD). Allt från ren kärlek till hat. Så kan man sammanfatta Ny Teknik-läsarnas inställning till Iphone sedan vi bad läsarna tycka till om Apples mobil.

Publicerad

"Den bara funkar". Det är ett vanligt omdöme bland dem som är positiva till Iphone. Och en klar majoritet - över hälften av de svar vi fått in - är reservationslöst positiva. Ändå vet vi att Ny Tekniks läsare är krävande teknikanvändare.

En it-chef påpekar exempelvis att han är nöjd, eftersom han slipper ge Iphone-användarna support. Många tycker också att den automatiska uppdateringen av programvaran är ett stort framsteg i mobilvärlden.

De som är odelat kritiska är lika övertygade, om än betydligt färre - omkring tio procent. Mest ris får programmet Itunes, Apples slutna system, dåligt stöd för bluetooth, kalendervyn och ljudet. Och att bara ett externt program kan köras åt gången, vilket dock åtgärdas i den nya versionen av Iphone OS.

Men vissa läsare tycks irritera sig mer på Iphone-ägarnas förtjusning än på själva mobilen. En har sträckt sig så långt som till att utesluta Iphone-användare ur sin vardag - bankman, aktiemäklare och barnvakt.

Det kan bli svårt. Enligt analysföretaget Mediavision har en halv miljon människor i Sverige nu en Iphone. Och en del tror att Apples slutna modell - att alla program måste godkännas av Apple och installeras från nätbutiken App Store - kan bli den gängse för massmarknaden framöver, såväl i mobiler som i datorer.

Därför finns det all anledning att fortsätta diskutera Iphone. Kommentera gärna artikeln!

(Artikeln är nu uppdaterad med utdrag ur läsarnas mejl till Ny Teknik – se nedan).

Läsarnas mejl till Ny Teknik om Iphone

Bland de svarvi fått på vår fråga om Iphone var:

  • 51 procent reservationslöst positiva
  • 39 procent ris och ros
  • 10 procent bara negativa

Utdrag ur några av läsarnas mejl:

Jag hade en SE P1i innan, som jag trodde var en cool telefon, men när jag fick min iPhone framstod SE som en stenålderspryl.
Håkan Jönsson

Men som ren telefon är den inget vidare egentligen. Faktiskt riktigt dålig.
Björn Ihlar

...Å andra sidan: Det iPhone inte kan, vill helt enkelt inte Steve Jobs att den ska kunna, och Apple gör det därför omöjligt.
Lennart Börjeson

Har haft iPhone sedan sommaren 2008 och det är den enda mobiltelefon som jag är helt nöjd med. Kanon helt enkelt.
Ronnie Persson

Telefonen är bra, men apple är skit!
Jakop Berg

Jag var en gång riktigt nära att köpa en IFån och är idag så lycklig över att jag inte slängde bort 7000 spänn.
Niklas Nordin

Vertikal integration är alltid en fara och Apple driver det oerhört långt. I ena änden håller man operatörerna i ett genitalt järngrepp och i andra änden så äger man slutkunden genom att man äger AppStore och dessutom tvingar in sig på dator eftersom du inte ens kan använda luren utan att först installerat fanstyget iTunes.
Pontus Berg

Om man jämför funktionerna i iPhone med ericssons senaste mobil blir ericsson vinnare på pappret, men iPhone vinner i användbarhet.
Sten Ryding

Vi har 8 stycken på företaget. För mig som skall supportera dem är de bra så till vida att jag slipper. Jag startar upp dem så hör jag inte av användarna mera. Integrationen med Exchange Server får jag nästan påstå är bättre än den i Windows Mobile-baserade enheter.
Johan Strand

Finns ingenting som går att jämföra med iPhone, den knäcker allt som försöker likna den.
Pontus Hansson

Jag har inget mera att önska!
Anders Paulsson

Jag slog vad med en kompis att jag skulle ta notan en hel kväll om han kunde låta bli att pilla på sin Iphone. Behöver jag säga att jag inte behövde betala hans del? Min slutsats är att antingen har Apple lagt in en funktion i Iphonen som tar över människans fria vilja eller så finns det en stor del av befolkningen som gått och längtat efter en lite svart blank grej att leka med och visa för andra.
Anders Linnakangas

Jag brukar numera säga att detta är som det var att uppleva livet före och efter mikrovågsugnen när man hade små barn. Hur kunde man klara sig utan?
Tommy Simonsson

Nåväl, jag har haft min Iphone i drygt sex månader och det är den bästa jag någonsin haft. Jag jobbade på Telia Research på 90-talet och Apple är det företag som kommit närmast de visionsvideor vi gjorde då.
Anders Lundkvist

Bytte till en Iphone, förstår inte varför jag inte gjort det tidigare. Jättenöjd med den, men svårt att skriva med kalla fingrar.
Per Ericsson

Jag har ännu inte hittat någon funktion som fungerar bättre på iPhone än på min SE.
Carl Göran Larsson

Gemensamt för båda modellerna är att radiodelarna fungerar relativt taskigt mot nätverket.
Magnus Ohlin

En hypad telefon med en snygg förpackning tillsammans med roliga applikationer varav endast ett fåtal är livsnödvändiga.
Malcolm Höök

Yr.no en norsk vädertjänst, iSeismograph för vibrationsmätning, Convert ett konverteringsprogram där valutan blir uppdaterad, Decibel för enkel ljudtrycksmätning, TomTom för navigering och World Facts en ”diskussionsdödare”. Jag håller på med skärmflygning på fritiden och har därför installerat Skylogger.
Kent Svensson

Mina bästa telefoner har alltid varit Nokia men inte nu längre.
Hasse Andersson

De jag stör mig mest på är att det inte finns veckonummer i kalendern.
Robert Tång

Används den som mer än avstängd brevpress har den batterikapacitet som en NMT från -89 och måste laddas minst varannan dag.
Gunnar Richardsson

Har haft en 3GS i några månader å är grymt sur att man inte kan ändra SMS-signaler.
Andreas Erlandsson

Det finns några gånger jag känt att iPhonen kunde vara det bästa som hänt sedan skivat bröd och det är när jag reser. Safari + Maps eller Londons tunnebanekartor är ju guld. Men vart man än reser i Europa så får du datapriser på runt 40 SEK/MB.
Mathias Stjernström

Vad det gäller interfacet så tycker jag att min dotter visade dess överlägsenhet genom att knäcka hur det fungerar vid dryga två års ålder. Låsa upp skärmen, leta reda på den appen som hon ville köra och sedan starta den!
Viktor Thorsson

Ergonomin, användarlogiken, överskådligheten, tjänsterna (som jag från början var ointresserad av), SNABBHETEN!!!! Ja allt har överträffat mina förväntningar.
Lasse Wessman

Hade länge en iPhone 3G som numer har bytts ut mot en Nexus One. Anledningen till bytet var att jag alltid krockar med en central applikation, iTunes.
Don Davis

Jag är övertygad om att minst 75% av alla iPhone-användare är svagt begåvade, fullständigt omdömeslösa, och rent allmänt lögnaktiga. Min uppfattning är ändå att det är en ganska OK apparat med alldeles för högt pris. Det är iPhone-användarna som är mitt bekymmer.
Rickard Tuvehagen

...Då avbryter denne svenske seniora riskkapitalist, och högröd i ansiktet säger han: ”Iphone är en riktig skittelefon, och ingen kommer nånsin surfa i mobilen.”
Henric Ehrenblad

Jag hade höga förväntningar när jag köpte min iPhone för tre månader sedan och förväntningarna har infriats med råge.
Olov Lidman

Har aldrig haft en sådan har inte brytt mig.
Leif Samuelsson

Jag upplever att Apple som företag är gnidet, buffligt, framgångsberusat och rädd.
Jörgen Damberg

Har använt Iphone 3GS sedan den släpptes i Sverige och det är den första Iphone för mig, och sista…..!
Max Spreitz

Att byta till en iPhone var som när jag gick från att skriva på en skrivmaskin till att skaffa mig en dator med skrivare. Det var ett helt teknikskifte, och det är det som är så svårt för folk att förstå. De jämför telefoner - som när man jämför skrivmaskiner.
Crister Skoglund

Till och med min far fyller 80 år i år har skaffat en. Enda telefonen som jag inte behövt hjälpa honom igång med.
Sven-Olof Lundström

Varför använda sig av appar? Det är nästan det mest negativa med denna telefonen, eftersom då låser man sig till att använda Apples produkter i fortsättningen om man har någon favoritapp.
Carl Emilsson

Jag jobbar som pilot och behöver normalt ha med mig mycket dokumentation. Tack vare iphones har jag slutat bära med mig ca 4 kg med böcker och papper som jag gjorde tidigare.
Tim Rokka

Summa sumarum: Bästa uppfinningen sedan kryddhyllan!
Torsten Persson

Sedan ett år tillbaka "konverterade" från pc och ericsson till Mac och iPhone. Få val i mitt liv har berett mig så mkt glädje!
Peter Östlund

Jag älskar min Iphone – den har gjort livet mycjet lättare och mer intressant. Affärsmässigt har vi bytt från en HTC-telefon som hade otroligt många fel som visade sig på alla telefoner i verksamheten. Idag har vi Iphone som inte är felfria men som gör läsning av mail lättare och våra säljare gladare. Det är lättare att räkna om valutor, kolla börsnyheter och räkna om faktorer i kylsystem från USA- till EU-normer. Den är extremt intuitiv på ett sätt jag aldrig upplevt förut. Jag har sagt till våra designer här att det skulle vara intressant att ha ett par dagar tillsammans med Apples utvecklingsavdelning för att lära av deras tankegångar.
Pia Grandelag