Populärteknik

Dammsugare för rymdskrot

En helt ny typ av satelliter ska fånga in rymdskrot och förstöra det.

Publicerad

Forskare vid Swiss Space Center i Lausanne utvecklar en helt ny teknik för att avlägsna rymdskrot. Allt från overksamma och okontrollerade satelliter till fragment från kollisioner mellan olika rymdfarkoster.

Första etappen i projektet blir att bygga en satellit döpt till Clean Space One. Den ska styras mot någon av de två schweiziska så kallade picosatelliter som sändes upp 2009 respektive 2010. När renhållningsfarkosten kommit fram fångar den sitt byte med en gripklo vars funktion inspirerats av djurvärlden, skriver forskarna i ett pressmeddelande.

Sedan styrs Clean Space One ner mot jordens atmosfär där både den och dess last brinner upp.

Den lilla skrotsamlaren är med infälld gripklo bara 30 cm x 30 cm x 10 cm stor och den första fasen av projektet beräknas kosta omkring 75 miljoner kronor.

Det är bara en bråkdel av kostnaderna för den förstörelse som orsakas av kollisioner mellan verksamma satelliter och olika typer av rymdskrot.

Enligt Swiss Space är exempelvis försäkringskostnaden för de satelliter som nu är verksamma omkring 150 miljarder kronor.

Runt jorden cirkulerar flera hundra miljoner skrotföremål i olika storlekar. Den amerikanska rymdstyrelsen har koll på var en del av dessa befinner sig för att de ska kunna styra bort verksamma rymdfarkoster från kollisioner. Totalt handlar det om 16 000 objekt som är större än tio cm i diameter. Men även mindre centimeterstora föremål kan exempelvis förstöra solpanelerna på en satellit.

Den schweiziska rymddammsugaren ska inte fånga in så små objekt. Men genom att plocka ner overksamma satelliter och andra större föremål förhindras krockar som genererar dessa mindre friflygande skrotpartiklar.

Enligt planeringen ska Clean Space One skickas upp inom fem år.