Startup

Damberg varnar för kasserat optionsförslag

Hyresrätter, programmerare, kapital och gynnsamma regler för personaloptioner står högt på startup-bolagens önskelista till näringsministern.

Publicerad

Den svenska "techindustrin" är på krigsstigen. I veckan publicerade Spotifygrundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek ett öppet brev där de hotar att lämna landet om inte regeringen ordnar fram fler programmerare, mer hyresrätter och framför allt ger gynnsammare villkor för personaloptioner.

I maj samlar sig också Stockholms startup-bubbla för en gemensam protestaktion utanför riksdagen för att stödja Spotifygrundarnas krav. Mest uppmärksamhet har kritiken kring den utredning kring personaloptioner för innovationsbolag som nyligen presenterats. Spotifygrundarna skriver i brevet att hela förslaget borde skrotas.

När näringsminister Mikael Damberg pratade på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listeevent igår välkomnade han Lorentzons och Eks åsikter kring förslaget. Samtidigt varnar han för att kasta hela förslaget i papperskorgen och börja om på ruta noll med en ny utredning.

– Min bild är att många av de nystartade bolagen tycker att det här är en nyckelfråga både för att kunna rekrytera och för att kunna behålla kompetens.  De känner nog att de inte är beredda att vänta ytterligare ett antal år, säger Mikael Damberg.

Han säger också att Spotifys problem med bristen på programmerare och bostäder inte heller är någon nyhet för honom

– Det är frågor som Spotify fört fram under ganska lång tid. Det är uppenbart att bostadsbristen i våra stora städer är en av våra stora tillväxtutmaningar. Det drabbar Spotify och det drabbar också andra nystartade företag och traditionella företag som har svårt att rekrytera personal, säger Mikael Damberg.

Någon snabb lösning på bostadsbrist eller kompetensbrist kan Mikael Damberg inte lova och han har förståelse för att de nystartade företagen riktar kritik mot politiker.

– De har snabbare startstrecka och snabbare leverans än vad ett politiskt system kan leverera. Men alla de bollar som Spotify pekar på har vi fokus på, säger han.

Enligt Damberg har de digitala bolagen en viktig plats i en modern näringspolitik även om det ibland ifrågasätts hur många jobb de verkligen skapar.

– De skapar också en förändringstakt i traditionell industri. Det är inte bara de digitala bolagen som kommer att vara digitala i framtiden. Alla affärsmöjligheter kommer att bli digitala inom en kort framtid.  De här bolagen leder vägen framåt, säger Mikael Damberg.