Digitalisering

Coronaviruset får fler att handla mat online: ”Går på högvarv”

Hemleverans av matkassar. Allt fler väljer att handla sin mat online på grund av oro för coronaviruset. Coop hade förra veckan sin högsta försäljning någonsin online. Foto: Henrik Montgomery/TT
Hemleverans av matkassar. Allt fler väljer att handla sin mat online på grund av oro för coronaviruset. Coop hade förra veckan sin högsta försäljning någonsin online. Foto: Henrik Montgomery/TT

Konserver, pasta och ris – i takt med att coronautbrottet växer köper nu allt fler sin mat på nätet. ”Förra veckan var den högsta försäljning vi haft någonsin på e-handeln”, säger Coops presschef Tobias Rydergren till TT.

Publicerad

Det hamstras och handlas, både i butik och på nät. E-handlare vittnar om ett uppsving, bland dem Mat.se som har fullt upp att ta emot och leverera ut matbeställningar från lager.

– Vi går på högvarv, säger verksamhetschef Ludvig Anderberg på Mat.se till TT och fortsätter:

– Vi ser en ny kundtillströmning. Kunder som aldrig tidigare handlat hos oss som väljer att inte gå till en fysisk butik.

Pasta och ris

Även Mathem har fullt upp.

– Vi ser ett ökat tryck. Leveranser fullbokas snabbare, bekräftar kommunikationsansvariga Lotta Olofsson.

Vad är det då som klickas hem i varukorgen? På matkedjan Coops onlinetjänst gäller mer av allt, men särskilt torrvaror.

– Ja, mer av mat med längre hållbarhet – pasta, ris, konserver och viss del fryst del fryst mat, säger Tobias Rydergren och tillägger att det även säljs ovanligt mycket av andra matvaror.

– Vi ser försäljningsökning av snacks. Sedan ser man att färskvaror säljer mer, kött och så. Så det är inte bara konserver – men man adderar på med extra torrvaror.

Ingen brist än

Än så länge syns inga tecken på att vissa matvaror riskerar att ta slut, enligt Rydergren.

– Som vi ser det nu finns ingen risk men vi vet inte hur det utvecklas framöver. Sedan är det också så att vi är beroende av våra leverantörer och har en tät kontakt.

– Beskedet från dem är att det inte är brist på något.

På Mat.se brukar kunderna vanligtvis beställa hem mat 24 timmar innan det är dags för leverans. Men nu kan det vara bra att vara ute lite tidigare än så, tycker Ludvig Anderberg.

– Tipset är helt klart att ha lite mer framförhållning än vad man normalt har. Det kan ta ett dygn extra.