Innovation

Chalmersforskare når fyra gånger längre i fibern

Peter Andrekson Foto: Jan-Olof Yxell
Peter Andrekson Foto: Jan-Olof Yxell

Ljussignaler som klarar fyra gånger längre sträckor i en optisk fiberlänk. Det är resultatet av en ny optisk förstärkare, utvecklad vid Chalmers.

Publicerad

Optiska förstärkare är ett måste i dagens fiberoptiska system. Där ser de till att datasignalerna förstärks, utan att de behöver ta vägen om elektriska signaler. För att signalerna ska kunna färdas så långt som möjligt, och fortfarande gå att tolka, gäller det att förstärkaren inte tillför mer brus än nödvändigt.

Nu rapporterar Chalmersprofessorn Peter Andrekson att han och hans forskargrupp har utvecklat en optisk förstärkare där brusfaktorn minskat till 1dB. Rent teoretiskt går den att pressa ner till 0 dB. I dagens bästa förstärkare ligger brusfaktorn på 3 dB. Skillnaden gör att signalerna kan nå fyra gånger innan de behöver förstärkas på nytt. I ett enda slag blir 100 km till 400 km.

- Genom att placera förstärkningshubbar med mycket längre intervall blir det möjligt att ansluta städer, länder och kontinenter mer effektivt, kommenterar Peter Andrekson.

- Dessutom klarar förstärkaren av alla moduleringsformat, den fungerar med traditionella lasersändare och har bredbandsfunktion, vilket gör den kompatibel med många lasrar på olika våglängder.

Enligt forskarna har förstärkaren en praktisk utformning som i första skedet gör den attraktiv för optiska kommunikationssystem med hög kapacitet. Men enligt Peter Andrekson passar tekniken också mätteknik och spektroskopi samt laserradarteknik där det handlar om att upptäcka mycket svaga nivåer av ljus.

Forskarnas resultat presenterades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Nature Photonics.