Innovation

Cerns fysiker snart ifatt Higgs boson

De fyra spåren i detektorn visar sönderfallet av två Z-partiklar. De kan i sin tur vara spåren efter en Higgs-partikel
De fyra spåren i detektorn visar sönderfallet av två Z-partiklar. De kan i sin tur vara spåren efter en Higgs-partikel

Tidigt på morgonen den 24 september i år, inträffade något märkligt i Cerns stora LHC-accelerator. I dammet efter två krockande protoner fanns spåren efter två Z-partiklar. De kan i sin tur vara resterna av en Higgspartikel.

Publicerad

Det är först nu som fysikerna har lyckats hitta spåren efter de två Z-partiklar som poppade upp i en av detektorerna denna fredagsmorgon för sju veckor sedan. Hittills har de varit dolda i mängden av data som produceras vid varje protonkollision. Men nu har informationen analyserats, och det är just så här som spåren efter den eftersökta Higgspartikeln ser ut, om den existerar.

Partikelspåren i detektorn kan vara de första påträffade resterna efter den gäckande Higgs-partikeln. Men de två Z-partiklarna är inte ett entydigt bevis på Higgs existens. De kan ha uppstått direkt när acceleratorns protonstrålar krockade med varandra, utan att först ha varit en Higgs-partikel. Det krävs betydligt fler liknande spår för att forskarna kan dra några entydiga slutsatser

Men spåren från den 24 september är ändå mycket viktiga för forskarna, eftersom de nu vet exakt vilka mönster de ska leta efter i jakten på Higgspartikeln:

- Det är så vackert som det kan bli, eller ännu bättre, säger den italienska forskaren Tommaso Dorigo, som hittade partikelspåren.

Om Hiigspartikeln hittas kan den förklara varför det finns gravitation i universum. Den redan upptäckta Z-partikeln ansvarar för den svaga kärnkraften, som får en neutron att falla sönder till en proton och en elektron.