Säkerhet

Bröderna Kia döms till fängelse för grovt spioneri

Den äldre brodern har en bakgrund på Säpo. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Den äldre brodern har en bakgrund på Säpo. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Domen från Stockholms tingsrätt. Foto: Pontus Lundahl/TT
Domen från Stockholms tingsrätt. Foto: Pontus Lundahl/TT

De två bröder som stått åtalade för grovt spioneri för Rysslands räkning döms till livstids fängelse respektive nio år och tio månaders fängelse av Stockholms tingsrätt.

Publicerad

Bröderna Peyman Kia, 42, och Payam Kia, 35, döms för att ha spionerat för Rysslands militära underrättelsetjänst GRU.

Peyman Kia har varit anställd på Säpo och Försvarsmakten där han, enligt domen, samlat på sig ett hundratal hemliga dokument "för att gå Ryssland och den ryska underrättelsetjänsten GRU tillhanda".

Payam Kia uppges i sin tur ha deltagit i planeringen och skött kontakterna med Ryssland, "inklusive frågor om överlämnande av uppgifter och mottagande av ersättning".

Bevisningen bygger enligt tingsrätten på två delar.

Dels Säpos egen analys av att en person inom svensk säkerhets- och underrättelsetjänst erbjudit uppgifter till GRU, och att Peyman Kia bedöms vara "den mest sannolike uppgiftslämnaren".

Dels bevisning som tagits i beslag hos bröderna i form av bland annat datorer och usb-minnen där man påträffat "spår av hantering av hemlig information" och hantering av stora mängder kontanter.

Bröderna greps hösten 2021 och har suttit häktade sedan dess. Spioneriet har enligt åtalet pågått sedan september 2011. Båda två har konsekvent nekat till brott.

Fakta: Brott mot rikets säkerhet

Brotten spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.

Spioneri är enligt lagen att med avsikt komma över, föra vidare eller röja hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – för främmande makt. Uppgifterna, "vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet", behöver inte vara riktiga.

Straffet för spioneri av normalgraden är högst sex års fängelse, medan grovt spioneri ger fängelse på mellan fyra och arton år eller livstid.

Om avsikt att hjälpa främmande makt saknas är brottet i stället obehörig befattning med hemlig uppgift.

Straffskalan för sådan obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.

Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.

Källa: Paragraf 5–9, kapitel 9 i brottsbalken, Svensk författningssamling