Digitalisering

Britterna står på sig om digitalskatt

Foto: TT, David Magnusson / SvD / SCANPIX
Foto: TT, David Magnusson / SvD / SCANPIX

Storbritanniens regering vill ha ett handelsavtal med USA. Men planerna på att i april införa en omsättningsskatt på digitala tjänster på amerikanska bolag som Google, Facebook och Amazon kvarstår, bekräftar landets näringsminister Andrea Leadsom.

Publicerad

– USA och Storbritannien har åtagit sig att ingå ett handelsavtal med varandra och vi har en väldigt stark relation som går tillbaka århundraden. Så, den oenighet som råder i vissa frågor påverkar inte på något sätt den utmärkta och starka och djupa relationen mellan USA och Storbritannien, säger hon i en radiointervju.

– Det är alltid tuffa förhandlingar och hårda ord, men jag tror att när det gäller digitalskatten så är det absolut avgörande att dessa stora multinationella företag som drar in ofattbara intäkter och vinster ska beskattas. Och vad vi vill är att arbeta internationellt med resten av världen för att få en rimlig skattereglering som säkrar att de betalar skälig skatt, tillägger hon.

Den brittiska regeringen har beslutat att införa en tvåprocentig skatt på digitala tjänster som säljs i Storbritannien för bolag som globalt genererar minst 500 miljoner pund (cirka 6,2 miljarder kronor) om året. Skatten ska införas i april i år.

Från Trumpregeringen, som även är i konflikt med Frankrike om en liknande digitalskatt som infördes i fjol, har det bland annat i samband med Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos hotats med biltullar om britterna inför skatten.

USA:s finansminister Steven Mnuchin är en av företrädarna för USA:s regering som framfört hotet. Men han har på Davosmötet även sagt att ett handelsavtal med Storbritannien är högsta prioritet för USA och han räknar med att det är på plats i år.