Digitalisering
Britter spionerade under G20-möte
Utländska politiker och tjänstemän som deltog i två G20-möten i London 2009 fick telefoner och mejl övervakade av brittisk underrättelsetjänst, avslöjar The Guardian.
(Uppdaterad). Telefontrafik och mejl övervakades och en del deltagare lurades att använda internetkaféer där fällor gillrats för att fånga upp e-post, skriver den brittiska tidningen, som hänvisar till hemliga dokument som läckts av Edward Snowden, IT-analytikern som avslöjat USA:s hemliga övervakning av tele- och datatrafik.
Avslöjandet kommer samtidigt som Storbritannien på måndag och tisdag står värd för G8-ländernas möte, där deltagarna alla ingår i G20-gruppen. Det kan leda till ett spänt förhållande mellan värdlandet och gästerna, som förmodligen vill veta varför de övervakades 2009, och om detta kommer att upprepas under veckan möte, skriver The Guardian.
Övervakningen genomfördes av GCHQ, en signalspaningsmyndighet som sorterar under den brittiska underrättelsetjänsten MI5, och den godkändes i princip på hög nivå i dåvarande premiärministern Gordon Browns regering.
Medan USA har försvarat sin övervakning, utförd av GCHQ:s systerorgan NSA, med att den behövs för att bekämpa terrorism och svåra brott, så verkar syftet med G20-spioneriet helt enkelt ha varit att skaffa sig fördelar i förhandlingarna, enligt The Guardian. Bland målen för övervakningen nämns Sydafrika och Turkiet.