Innovation

Bitcoinchef: Då börjar du använda digitala valutan

Bitcoinchef på Stockholmsbesök förutspår när Medelsvensson börjar använda Bitcoin.

Publicerad

Bitcoin har snart funnits i fem år. Närmare bestämt den 3 januari 2014.

Jon Matonis, chef för Bitcoin Foundation, var en av talarna på Affärsvärldens event Bank 2.0 i Stockholm på torsdagen. Och Ny Teknik fick en kort intervju.

Beskriv nuläget för den omdiskuterade valutan.

– Det har gått över förväntan. På nästan alla sätt.

– I början kostade en bitcoin 2 dollar, och den har varit uppe i 260 dollar. Senast jag tittade kostade den 200 dollar.

– Det samlade värdet på hela stocken är nu 2 miljarder dollar, och det är 100 miljoner dollar i omsättning varje dag.

Och hur många använder den?

– Vi har ingen exakt siffra, eftersom vi inte registrerar eller följer användningen. Men vår uppskattning är att det handlar om ”miljoner”. Den siffran baseras inte bara på hur antalet nedladdningar av programvaran, utan också på antalet mobila bitcoinplånböcker på Android och Apple.

Vad är er största utmaning framöver?

– Att fortsätta utbilda myndigheterna. Vi visste förstås att de skulle försöka stoppa den här utvecklingen – delvis av okunnighet. Så vi räknade förstås med att behöva informera dem. Men det har varit, och är fortfarande, en större utmaning än vi trodde.

Och vilka är de tekniska utmaningarna?

– Den hetaste diskussionen just nu gäller storleken på datablocken. I dag finns en begränsning av blocken på 500k.

– Det finns många som vill ta bort den för att kunna addera mer information i samband med transaktionerna. Uppgifter om kontrakt exempelvis.

– Men större block skulle samtidigt ställa högre krav på bandbredd och datalager, och därmed i förlängningen kanske en mer centraliserad lösning. Och vår decentraliserade lösning, där vanligt folk delar med sig av sin datorkraft, har ju varit ett av fundamenten. Vi har fortfarande inte bestämt oss.

Andra utmaningar?

– Vi diskuterar också valet av protokoll för att kunna lämna kvitto på transaktionen. Det mest avancerade protokollet är x.509.

– Besluten fattas demokratiskt. Om 51 procent av de som ansvarar för våra så kallade ”miners” tycker att vi ska införa det protokollet så gör vi det.

– Vår chefsutvecklare tycker att vi borde göra det. Men han bestämmer inte. Det gör våra omkring 10 000 ”miners”.

Har Bitcoin egna utvecklare?

– Bitcoin har ju inte ens ett huvudkontor. Men Bitcoin Foundation, som jag är chef för, är en sammanslutning av medlemmar som lämnar frivilliga anslag. Tack vare de pengarna kan vi nu betala två utvecklare, en i USA och en i Europa.

När tror du att gemene man kommer att börja använda bitcoin?

– Inom tre år. Och det baserar jag på dagens trender. Att det finns så mycket kompetens och riskkapital som lockas av bitcoin, så jag tror det

Vad krävs för att det ska bli en valuta för massmarknaden?

– Det måste bli lika lätt att använda bitcoins som Skype och Paypal. Så det krävs mer användarvänliga appar. De är fortfarande rätt nördiga. Och det måste bli enklare att gå mellan mobil och pc.

– Glöm inte bort att bitcoin är fortfarande en beta-lösning. Bitcoin 0.9 släpps om några veckor.

Vad är en bitcoin värt om tre år?

– Jag tror att växelkursen för 1 bitcoin kommer att ligga på minst 1000 dollar om mellan ett och tre år. Och det skulle då betyda att den totala stocken värderas till över 10 miljarder dollar. Och då blir det här riktigt intressant för många.

Sex-, drog- och spelbranchen anammade tidigt den anonyma valutan. Hur ser du på det?

– Det är samma branscher som använder vanliga kontanter i dag.

– Men det är inte bara de som använder oss. När sajten Silk Road stängdes ner blev effekten på transaktionsflödet inte särkilt stor.

Så funkar bitcoin.

Fotnot

Silk Road är en e-handelsbutik för bland annat narkotika, receptbelagda läkemedel och vapen.