Miljö

Bisfenol A förbjuds i vattenrör

Från och med i höst blir det förbjudet att använda det hormonstörande ämnet bisfenol A när dricksvattenrör renoveras invändigt, så kallad relining.

Publicerad

Förbudet träder i kraft den 1 september i år. Beslutet var väntat eftersom regeringen redan höstas meddelade en sådan avsikt. Det har dock tagit tid att genomföra förbudet, bland annat för att underrättelsen till EU blev försenad.

Förbjudet införs efter att studier har visat att ledningar som har renoverats invändigt med vissa epoxiprodukter kan läcka bisfenol A till dricksvattnet. Och även små doser av ämnet anses kunna skada foster och små barn.

- Människor måste kunna lita på sitt dricksvatten, inte minst småbarnsföräldrar. Det kan vi inte kompromissa med, säger miljöminister Karolina Skog (Mp) i ett pressmeddelande.

Regeringen konstaterar att allt mer forskning tyder på att hormonstörande ämnen kan skada människans fortplantning. Om små barn eller foster utsätts för sådana ämnen kan risken för cancer, fetma, diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar öka i vuxen ålder.

Förbudet handlar dock endast om relining av dricksvattenrör. Det kommer fortfarande att vara tillåtet att använda material med bisfenol A vid relining av avloppsrör.

Sedan några år tillbaka används inte bisfenol A vid relining av dricksvattenrör, vilket Ny Teknik tidigare har berättat om. Regeringens förbud syftar därför främst till att ämnet inte ska börja användas igen.