Samhälle

Biden vill prata cyberattacker med Putin

USA:s president Joe Biden åker snart till Europa för flera toppmöten. Arkivbild. Foto: Evan Vucci/AP/TT
USA:s president Joe Biden åker snart till Europa för flera toppmöten. Arkivbild. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Efter två stora cyberattacker på kort tid kan USA:s president Joe Biden komma att ställa sin ryske motsvarighet Vladimir Putin till svars när de två träffar varandra om ett par veckor.

Publicerad

Kriminella organisationer med kopplingar till Ryssland tros ha genomfört cyberattackerna.

– Vi undersöker det, svarade Biden på onsdagen när han fick frågan om USA kommer att genomföra motåtgärder mot Ryssland.

Tidigare i veckan tvingades den stora globala köttproducenten JBS, med huvudsäte i Brasilien, att avbryta sin verksamhet i Australien på grund av en cyberattack. Även i Kanada och i USA stannade verksamheten delvis av.

Såväl JBS som USA:s federala polis FBI pekar ut en kriminell organisation som troligen är baserad i Ryssland som ansvarig den så kallade ransomware-attacken.

Flera toppmöten

Ransomware-attacker kännetecknas av att datorer eller nätverk sätts ur funktion och att en lösensumma krävs för att de ska återställas och ett liknande angrepp tvingade i maj den stora amerikanska oljeledningen Colonial Pipeline att stänga i flera dagar.

President Joe Biden kommer att ta upp cyberattackerna när han träffar Vladimir Putin vid ett toppmöte i Genève den 16 juni, säger Vita huset. Men presidenten kommer redan inför det att diskutera frågan under sina möten med G7-länderna, EU och Nato.

– Vi förväntar oss att det här blir en fråga som kommer att diskuteras under hela presidenten resa, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

”Inte acceptabelt”

Vita huset beskyller inte den ryska regeringen för att vara direkt ansvarig för hackerattackerna, men kritiserar landet för att husera misstänkta kriminella organisationer.

– Det är inte acceptabelt att hysa kriminella organisationer vars syfte är att skada kritisk infrastruktur i USA, säger Psaki.

– Vi kommer inte att stå och se på, det kommer vi att ta upp, fortsätter hon.