Bygg

Berlins oöppnade flygplats får mer pengar

EU godkände på onsdagen nya stödpengar för att färdigställa Berlins nya storflygplats BER. Den försenade öppningen beräknas nu till november 2017.

Publicerad

Inför larmrapporter om att pengarna till bygget skulle vara slut i mitten av augusti godkände på onsdagen EU-kommissionen ytterligare skattepengar till bygget, som i Tyskland betraktas som ett skandalbygge. 1,1 miljarder euro från skattemedel får skjutas till, och ytterligare lika mycket i form av bankkrediter, för att färdigställa bygget.

Fortfarande är problemet med brandskyddet på flygplatsen inte löst, men den nya flygplatsledningen ser optimistiskt på att anläggningen ska kunna öppna i november 2017. Även bullerskyddet måste förbättras.

När första spadtaget togs till bygget för tio år sedan var planen att invigningen skulle kunna ske 2011. Sedan dess har man fått skjuta på invigningsdatum ett flertal gånger. Från den ursprungliga kostnadsberäkningen på 2,83 miljarder euro beräknas notan nu krypa upp mot 7 miljarder euro innan flygplatsen kan öppnas.

Flygplatsen ska bli en av Tysklands största och heter officiellt Berlin Brandenburg International Willy Brandt. Flygplatsen får en kapacitet på 27 miljoner passagerare per år, men har tillstånd för utbyggnader så att antalet kan ökas till 45 miljoner.