Henrik Hartman är intresserad av spektroskopi av astronomiska objekt och de labbmätningar som görs för astronomiska spektra. Han lyssnade förstås på Nasas presskonferens i förra veckan, där man berättade att spektroskopiska mätningar visat att det finns vatten på Mars.
– Tack vare de spektroskopiska mätningarna. Med hjälp av ljuset som fångats upp av satelliter som flyger runt Mars har man kunnat göra högupplösta spektroskopiska mätningar.
– Ja, det kan nog inte bli så mycket säkrare än så här. Spektroskopiska mätningar är ju säkrare än bilder. Det skulle i så fall vara mätningar på plats. Nasa har kunnat göra mätningar på samma ställe vid olika tidpunkter, och en gång hittat vattenbärande salt, en annan gång inte.
– Den stora temperaturskillnaden, som bland annat beror på den tunna atmosfären. Så ibland är vattnet fruset, och ibland förångat.
– Det vet man väl inte riktigt. Det kan komma inifrån berget eller ha kondenserats från atmosfären på bergsväggen som dagg.
– Möjligheten att man inte behöver ha vatten med sig på en bemannad resa till Mars. Och då blir förstås resan betydligt enklare, så den kan kanske bli av tidigare.
– Att det finns vatten behöver inte betyda att det finns liv, men nu vet vi att det finns förutsättningar.
– Jag hoppas, det vore ju mycket roligare.
– Ja, de finns förstås där vattnet finns. Men det handlar ju knappast om gröna gubbar, utan om bakterier.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.