”Behöver inget vatten på resan till Mars”

2015-10-06 15:00  

Det finns vatten på Mars. Då kan kanske den första bemannade resan ske tidigare än planerat, menar Henrik Hartman, forskare i astrofysik, på Malmö högskola.

Henrik Hartman är intresserad av spektroskopi av astronomiska objekt och de labbmätningar som görs för astronomiska spektra. Han lyssnade förstås på Nasas presskonferens i förra veckan, där man berättade att spektroskopiska mätningar visat att det finns vatten på Mars.

Men det har talats om vatten på Mars flera gånger tidigare. Varför ska vi tro på det nu?

– Tack vare de spektroskopiska mätningarna. Med hjälp av ljuset som fångats upp av satelliter som flyger runt Mars har man kunnat göra högupplösta spektroskopiska mätningar.

Så nu är det säkert?

– Ja, det kan nog inte bli så mycket säkrare än så här. Spektroskopiska mätningar är ju säkrare än bilder. Det skulle i så fall vara mätningar på plats. Nasa har kunnat göra mätningar på samma ställe vid olika tidpunkter, och en gång hittat vattenbärande salt, en annan gång inte.

Och vad beror uttorkningen på?

– Den stora temperaturskillnaden, som bland annat beror på den tunna atmosfären. Så ibland är vattnet fruset, och ibland förångat.

Var kommer vattnet från?

– Det vet man väl inte riktigt. Det kan komma inifrån berget eller ha kondenserats från atmosfären på bergsväggen som dagg.

Vad tycker du själv är det mest spännande med den här upptäckten?

– Möjligheten att man inte behöver ha vatten med sig på en bemannad resa till Mars. Och då blir förstås resan betydligt enklare, så den kan kanske bli av tidigare.

Tror du själv att det finns liv på Mars?

– Att det finns vatten behöver inte betyda att det finns liv, men nu vet vi att det finns förutsättningar.

Men tror du det finns liv?

– Jag hoppas, det vore ju mycket roligare.

Om det finns liv på Mars – var befinner ”de” sig? Under de mörka rännorna?

– Ja, de finns förstås där vattnet finns. Men det handlar ju knappast om gröna gubbar, utan om bakterier.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer