Innovation

Bättre hälsa bland unga efter fetmaoperation

Stress orsakar inte fetma, visar forskning. Foto: All over press
Stress orsakar inte fetma, visar forskning. Foto: All over press

Överviktiga ungdomar som opererats mot svår fetma mår oftast bättre två år efter ingreppet, visar en studie från Lunds universitet. Men välbefinnandet hänger inte ihop med hur många kilo de gått ner – något som förvånar forskare.

Publicerad

I två års tid har forskare vid Lunds universitet följt 88 svenska ungdomar i åldrarna 13-18 år som gjort en så kallad gastric bypass. Ungdomarna har intervjuats om både sin psykiska och fysiska hälsa före och efter ingreppet.

De allra flesta mådde betydligt bättre efter operationen, självförtroendet hade ökat och de kände sig mindre begränsade, berättar Kajsa Järvholm, psykolog och forskare på psykologiska institutionen i Lund, som arbetat med studien.

– Men vi hittade ingen koppling mellan antalet kilo och mående, som vi gjort på vuxna och det förvånar oss. I den vuxna gruppen mår de som gått ner mest också bäst.

I snitt hade de opererade ungdomarna ett kropssmasseindex (BMI) på 45,6 före operation. Två år senare hade de i genomsnitt gått ner 45 kilo.

– Alla har gått ner mycket. Men välbefinnandet har mer att göra med livet i allmänhet, med självförtroendet, hur det funkar med kompisar eller hur utsatt man känt sig. Om man sedan gått ner tre kilo mer än någon annan verkar inte spela någon roll, säger Kajsa Järvholm.

Men alla mår inte bra efteråt. Tretton procent av ungdomarna visar symptom på svår depression efter operationen.

– Det är en hög siffra om man jämför med hur det ser ut i vuxengruppen, där mår betydligt färre så dåligt. Vi håller på med en ny studie för att försöka hitta något som skiljer ut den här gruppen, helst före operationen så vi kan erbjuda ett riktat stöd, säger hon.

TT: Är det oftast barnet eller föräldrarna som driver på för en operation?

– Ofta är det ett aktivt och gemensamt val i samråd med föräldrarna. Det händer också att föräldrarna genomgått en gastric bypass tidigare, säger Kajsa Järvholm.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!