Digitalisering

Avlasta nätet – låna ut wifi

Gu Jia, Navid Rostam och Niklas Agevik har en idé om hur man ska spara på mobilnätets resurser. Foto: Jörgen Appelgren
Gu Jia, Navid Rostam och Niklas Agevik har en idé om hur man ska spara på mobilnätets resurser. Foto: Jörgen Appelgren

Trängseln i mobilnäten har gett wifi en nystart. Instabridge vill göra det lättare att dela sitt trådlösa nätverk med vänner som är på besök. – Datatrafiken växer något vansinnigt. Mobilnäten måste avlastas, säger Instabridges vd och grundare Niklas Agevik.

Publicerad

Att välja wifi i stället för mobilnät är ett enkelt sätt att få bättre överföringshastighet. Men många vill inte köra sitt trådlösa nät öppet, och då krävs ett lösenord för att koppla upp sig även för dina kompisar.

Att hantera lösenord blir enklare med Instabridge. I företagets app väljer du vilka vänner som ska få koppla upp sig till det trådlösa nätverket man har hemma.

De behöver sedan inte fråga efter lösenord när de är på besök, utan kan koppla upp sig med en knapptryckning. Inloggningsuppgifterna kommer från Instabridges servrar.

– Vi tror att tiden är mogen för att dela wifi på det här sättet. Genom att utnyttja Facebook är det enkelt att bjuda in vänner, säger Niklas Agevik.

Ni lagrar inloggningsuppgifterna till mitt wlan i era servrar. Vill folk låta er hantera de uppgifterna?

– Jag tror inte att det är något problem. Folk har mycket känsligare saker än så i molnet. Och för den som vill kapa ett trådlöst nät finns smartare sätt än att först hacka Instabridge, säger Niklas Agevik.

Hur ska ni tjäna pengar?

– Genom intäkter från mobiloperatörerna. För dem innebär vår lösning att deras mobilnät avlastas. Och att det framför allt sker kvällstid, när datatrafiken toppar.

Det saknas inte alternativa lösningar för att göra wifi till ett mer effektivt komplement till mobilnäten. Till exempel finns Malmö-företaget Anyfi, som Ny Teknik tidigare skrivit om. Dessutom pågår ett standardiseringsarbete som syftar till att få wifi och mobilnät att fungera bättre tillsammans.

Men frågar man Niklas Agevik har lösningen från Instabridge en stor fördel.

– Den går att komma i gång med här och nu, utan att det blir ett stort integrationsprojekt för operatörerna, säger han.

I dagsläget finns företagets app till Android, men en version till Iphone är också på gång.

Tekniskt säger Niklas Agevik att det funnits en del utmaningar, som att hålla nere strömförbrukningen och att lagra uppgifterna om användarnas nätverk på ett säkert sätt.

– Men den största utmaningen är nog den pedagogiska, att få användarna att förstå skillnaden på wifi och mobilnät och varför det är en bra idé att använda vår app.

Så går det till med Instabridge

När du är uppkopplad mot ett wifi startar du Instabridge och knappar in lösenordet. Inloggningsuppgifterna lagras därefter på Instabridges servrar.

Därefter väljer du vilka vänner som ska få tillgång till nätverket. I dagsläget görs detta med hjälp av Facebook, men i framtiden kommer det gå att bjuda in vänner utan Facebook.

När vännerna är på besök kan de låna ditt wifi utan att behöva mata in lösenord manuellt.