Digitalisering
Appen får dig att coola ner
Det vimlar av hälsoappar. Men vad säger all insamlad data egentligen? Forskare på Mobile Life omvandlar informationen till grafik, för att vi lättare ska känna igen stressiga situationer.
Spiralen på min mobilskärm är gulfärgad på tisdagen. Klockan 9 blir den plötsligt illröd och först klockan tio är spiralen gul igen.
Vad var det som hände?
Jag testar mobilappen, Affective Health, som tagits fram av en handfull forskare på Mobile Life i Kista. Tanken är att man med appen ska lära sig känna igen stressituationer. Vad triggar dig? Hur lång tid tar återhämtningen?
På armen har jag en rätt otymplig ”klocka” från Philips, med sensorer som mäter armens rörelse och hudens konduktans, eller svettnivån. Rörelsen mäts med en accelerometer och hudkonduktansen registreras av en GSR-sensor. GSR står för galvanic skin response.
Informationen från sensorerna överförs trådlöst till mobilen och appen bearbetar mätdata till en grafisk bild. Det går att se kroppens reaktioner i realtid på mobilskärmen, men också över flera veckor.
Det finns redan massor av hälso- och träningsappar på marknaden. Det som skiljer Sics app är att den inte presenterar informationen i siffror utan med form och färg.
– Den här appen är till för självreflektion. Att hitta mönster och ändra sitt beteende. Själv försöker jag ändra mina kvällsvanor, säger industridesigner Anna Ståhl, som varit med och utformat gränssnittet.
En spiral används exempelvis för att visualisera mätvärdena över tid. De olika svettnivåerna representeras av olika färger. Från blått (lite svett) till rött (mycket svett).
GSR-nivån visar såväl känslomässiga som fysiska reaktioner.
En röd färg kan ha olika förklaringar. Ett tufft löppass ger röd färg, liksom ett starkt engagemang och ett kraftigt negativt stresspåslag.
Den röda färgen som syns på min app på tisdagsmorgonen visar sig sammanfalla med Ny Tekniks nyhetsmöte.
Betyder det att jag är stressad på de mötena, utan att veta om det?
– Det kan bara du själv försöka svara på. Den röda färgen kan också tyda på engagemang, säger Johanna Mercurio, projektledare för Affective Health.
Kia Höök, är professor i medieteknik och interaktionsdesign på KTH, samt initiativtagare till Mobile Life, där 35 forskare arbetar. Hon ligger bakom appen Affective Health.
– Vi har bestämt oss för att knoppa av den till någon med kommersiell kompetens. Och i bästa fall kan den finnas på marknaden nästa sommar.