Startup

App som sätter ljus på färdigheter vinner tekniktävling

Digitalisering medför nya krav på kompetens. En väl genomförd presentation av en app som matchar behov och kompetens avgjorde vinnaren i Academy Tech Challenge.

Publicerad

För första gången hölls tävlingen Academy Tech Challenge i samband med finalen för Ny Tekniks 33-listan 16 maj. Under dagen fick tre lag från KTH, Lunds tekniska högskola och Chalmers möta varandra i problemlösning.

Klockan nio presenterades problemet och lagen fick sju timmar på sig att fram en teknisk produkt som löser kompetensbristen på arbetsmarknaden. Laget från Lunds tekniska högskola vann. Med en väl genomförd pitch lyckades Dag, Nicole och Johan kamma hem förstaplatsen.

– Vi pratade med de företag som deltog i finalen under dagen och kom tidigt fram till att det här är ett verkligt problem som kräver lösning nu, säger Dag Tolstoy, student vid LTH.

Nya tekniska möjligheter påverkar hur arbeten utförs. Det medför nya krav på kompetens hos framtidens medarbetare. Företag törstar efter kvalificerad arbetskraft. Automatiseringen ersätter vissa jobba, klyftorna ökar och befolkningen blir allt äldre. Så här presenterade juryn nuläget för studentlagen.

App ska lösa kompetensbristen

Deras uppgift blev att ”lösa kompetensbristen på den svenska arbetsmarknaden”.

Alla tre tävlande för LTH kom snabbt fram till att problemet på längre sikt kräver politiska lösningar. De fokuserade därför på att ta fram en produkt som skulle lösa problemet i dag. Resultatet blev en app som för samman behov och kompetens med jobb och utbildning.

– Det finns mycket outnyttjad kompetens in house, säger Nicole Zaborowska.

– Vår produkt ska därför ta reda på de kompetenser som finns inom företaget. Därför föreslår vi en app som sammanställer medarbetarnas kompetenser, mål och intressen, säger Johan Lyckenvik.

LTH studenternas svar på problemet är en programvara där medarbetaren skriver in färdigheter, mål och intressen. I samma program kan en ledningsgrupp föra statistik och matcha användarna med jobb och utbildningar. Företaget kan även se om det långsiktigt finns intresse för en viss färdighet.

Trots att lagen jobbade enskilt under dagen kom KTH med en liknande lösning. En programvara där varje medarbetare har en egen profil och där ledningsgruppen efterfrågar vilka kompetenser som behövs.

Chalmersstudenterna ska göra arbetsmarknaden mer reaktiv med hjälp av en jobbsimuleringsplattform. Jobbsökande eller medarbetare ska ges möjligheten att prova på olika yrken, både som finns nu och som kommer att uppstå i framtiden.

Det vinnande laget ska få åka till Helsingfors och besöka eventet Slush den 4-5 december.

Så bedömdes innovationerna

Innovationerna bedömdes på sin användarvänlighet, sin tekniska genomförbarhet, om det finns en skalbar affärsplan, om det är hållbart, samt på lagens 3 minuter-pitch.

I juryn satt Anton Holmquist, grundare av Bruce, Indra Sharma, från EQT Ventures, Kristina Frisk, från Styrelsen svensk industridesign och Titti Lundgren, marknadschef på Coala life.