Digitalisering

Anställda får surfa på fri wifi

Helén Eliasson
Helén Eliasson

I Västra Götalandsregionen ska fritt wifi införas i regionens alla lokaler. Då kan anställa använda det, i stället för regionens nätverk, om de vill surfa privat.

Publicerad

It-säkerhet ställs mot anställdas behov att använda internet i privata ärenden under arbetstid. Båda sakerna kan gå att lösa, menar Helén Eliasson (S) är regionråd i Västra Götalandsregionen, och ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet.

"Min uppfattning är att det alltid handlar om en balansgång mellan behov av säkerhet och andra verksamhetsbehov. I detta fall handlar det ju även mycket om personalens krav på privat IT-användning." skriver hon i ett svar till Ny Teknik, efter våra artiklar om säkerhetsrisker med privat surf på sjukhusdatorer.

Båda behoven ska gå att tillgodose, menar hon, genom att privat surfande får ske genom gratis tillgång till trådlöst nätverk.

"Regionen har tagit ett inriktningsbeslut om att erbjuda fri wifi för medborgaren i regionens lokaler. I samband med de struktur- och teknikförändringar som detta innebär så borde man även kunna skilja striktare på personalens privata behov och produktionsnätet."

Fråga: Har du eller din arbetsplats utsatts för en riktad it-attack via Facebook eller andra sociala medier? Hör av dig till Ny Teknik med mejl till nyhetschef Kalle Anrell.

Du kan också hör av dig anonymt till Ny Teknik via sajten Techleaks.