Digitalisering

Androidmobilen skickar betal-sms i smyg

Nu finns det ett skadligt program som får Androidmobiler att skicka betal-sms i smyg. Men det går att skydda sig.

Publicerad

Programmet som heter "Movieplayer" utger sig för att vara en harmlös mediaspelare men skickar i själva verket betal-sms i bakgrunden.

Det klassas som en trojan – den typen av program som gör sken av att ha en viss funktion men i själva verket gör något helt annat i smyg.

Trojanen har upptäckts av säkerhetsföretaget Kaspersky Labs som kallar den för Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a.

Enligt Kaspersky Labs är programmet den första sms-trojan som drabbar Android. Just sms-trojaner är annars den vanligaste typen av skadlig kod för mobiler idag – mest utsatt är operativsystemet Symbian som främst används av Nokia.

Användare av Androidmobiler i Sverige kan ännu ta det med ro eftersom den aktuella trojanen skickar betal-sms till ett ryskt nummer vilket bara fungerar när man är i Ryssland.

Bästa sättet att skydda sig är annars sunt förnuft, anser David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky Labs.

– När du installerar ett program på en Android-mobil talar den om vilka tjänster som programmet begär tillgång till. Och varför ska en mediaspelare ha tillgång till att ringa eller skicka sms, säger David Jacoby.

Han påminner också om en ruta i Androidmobilens inställningar som bör vara ikryssad, där man väljer att bara tillåta installation av program från betrodda källor.

Den nya sms-trojanen aktualiserar jämförelsen mellan Apples modell för Iphone-program och Googles för Android-program.

Apple ställer en rad villkor på program som ska bli tillgängliga för Iphone, medan Google i princip godkänner alla program och endast sorterar bort de som visar sig vara skadliga.