Övriga nyheter

Analytiker: Nya ägarkrav väntar Vattenfall

Det rödgröna regeringsskiftet kommer självklart att påverka statliga Vattenfall. Det anser flera energianalytiker. Men åsikterna går isär kring om bolagets tyska kolkraftverk kommer att säljas eller inte.

Publicerad

S-ledaren Stefan Löfven kämpar med ett parlamentariskt osäkert läge. I skrivande stund vet vi inte vilka partier som svarar positivt på hans inviter om samarbete.

Men många spekulerar i en S-ledd regering, där även MP ingår.

Vad händer då med helstatliga energijätten Vattenfall?

– En sak kan man konstatera och det är att ett regeringsskifte såklart får en bäring, säger Ingvar Matsson, doktor inom energiområdet och analytiker på Swedbank.

Vattenfall är – efter Nuon-affären – delat i en kontinental del, och i en nordisk del.

Under hösten, spår han, händer inte så värst mycket.

– Och med det sagt menar jag att ingen kommer att adressera frågan om ägarstrukturen på Vattenfall, eller ägarinriktningen i det korta scenariot.

– Men på lång sikt, om nu Miljöpartiet tar plats i regeringen, kan vi få se helt andra idéer kring vad Vattenfall ska syssla med jämfört med tidigare, säger Ingvar Matsson.

Miljöpartiet deklarerade i valrörelsen att man vill stoppa Vattenfalls brunkolsbrytning i Tyskland. Trots det tror Matsson inte att det blir tal om att sälja hela verksamheten i Tyskland.

– Jag tror i stället att den nya regeringen, inklusive MP, kommer att vilja påverka inriktningen och växla in mot att investera i mer vindkraft. Kanske kommer man att sälja eller stänga enskilda verk, men jag tror att det är väldigt osannolikt att man säljer hela den kontinentala delen, säger han.

Även kärnkraftens framtid blir en fråga för kohandel mellan S och MP. Miljöpartiet vill avveckla snabbare än Socialdemokraterna.

Jakob Magnussen, Vattenfall-analytiker på Danske Bank, bedömer att S drar längsta strået i förhållande till att bevara kärnkraften på kort och mellanlång sikt.

I stället kan MP få igenom sina krav när det gäller den tyska kolkraften.

– Men, jag tror att S kommer tillmötesgå MP:s krav om att reducera eller helt sälja Vattenfalls Tysklandsdel, säger Jakob Magnussen.

Analytikerna menar båda att den kommande regeringen kommer att vilja öka investeringarna i förnybart – och särskilt då i vindkraft.