Krönikor

Analys: ”Playstation 5 låter väldigt dyr”

Att Playstation 4 blev en succé är ingen garanti – ett faktum Sony bör vara bekanta med, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Publicerad

Konsolhistorien är som en sinusvåg där Nintendo, Sony och Microsoft svängt mellan höga toppar och djupa dalar. Om de första bekräftade detaljerna kring Playstation 5 är något att gå efter är Sony på väg utför igen. PS4-efterträdaren låter nämligen väldigt dyr.

Marknaden för spelkonsoler följer inte de lagar och regler som gäller exempelvis mobiltelefoner. Sony och Microsoft har inte samma manöverutrymme som Samsung och Apple. Det gäller både med vilken regelbundenhet de kan släppa nya maskiner och vilken prislapp de kan fästa på ny hårdvara.

Historien är full av exempel på hur det kan gå. Ta bara lanseringen av Playstation 3 för drygt tio år sedan. Sonys chefer, stärkta av att Playstation 2 blivit en av de bäst säljande spelkonsolerna genom tiderna, var så fullpumpade med hybris att de tappat kontakt med verkligheten. PS3 lanserades ett år efter värsta rivalen Xbox 360, kostade åtminstone en tusenlapp mer och utvecklarna hatade maskinens komplicerade systemarkitektur.

Det tog Sony en konsolgeneration att komma ikapp. Då var det Microsofts tur att slarva bort sitt övertag. Och nu står vi inför ett nytt skifte.

Till tidskriften Wired säger systemarkitekten Mark Cerny att Playstation 5 blir ett muskedunder till maskin. Utöver att Sony ska bestycka den med skräddarsydda versioner av några av AMD:s mest avancerade processorer så ska den också ha stöd för den kolossalt beräkningstunga tekniken raytracing (även om Cerny inte förklarat hur det ska gå till). Därtill tänker Sony korta ner laddningstider och göra spelmiljöer mer responsiva tack vare solid state-lagring. Allt sammantaget är det svårt att tro att Playstation 5 hamnar under 6000 kronor, såvida inte den japanska elektronikgiganten tänker sälja den till kännbara förluster.

Microsoft å sin sida följde upp Wired-scoopet genom att snabbt påminna om att de ska presentera nästa Xbox i sommar. Även om specifikationerna för den redan bör vara någorlunda spikade kan de nu anpassa sitt budskap och sin strategi i hopp om att knappa in på Sonys försprång.

Därtill kan Microsoft i större detalj redogöra för sin satsning för deras kommande tjänst för spelstreaming. Det är en ny aspekt konsoltillverkarna de kommande åren inte lär ha råd att underskatta. Här finns också det ambitösa Google Stadia, som har potential att bli en tuff konkurrent i kampen om att göra spelens Netflix.

Därför är åtminstone jag mindre intresserad av Sonys hårdvaruprat, och mer nyfiken på vilken deras plats blir i nästa årtiondes spellandskap.