Populärteknik

Amazon bekräftar: Alexa behåller data

Foto: AP Photo/Mike Stewart

Inspelningarna från röstassistenten Alexa behålls tills användare tar bort dem manuellt. Och även om de tas bort kan transkriberingar sparas hos Amazon, bekräftar teknikjätten.

Publicerad

Integritetsproblem med röstassistenten Alexa har diskuterats en längre tid. Tidigare i år avslöjade Bloomberg News att Amazonanställda både lyssnade på inspelningar och delade med sig av informationen.

Nu har den amerikanske senatorn Chris Coons begärt information om hur länge Amazon behåller röstinspelningar från Echohögtalare och transkriberingar av dessa. I ett brev svarar företaget: ”Vi behåller kunders röstinspelningar och transkriberingar tills kunden väljer att ta bort dem.”

Om en kund väljer att ta bort sin röstinspelning tar Amazon bort transkriberingarna av röstens begäran och Alexas svar, skriver företaget.

”Tar bort från primära lagringssystem”

Men vissa data kan komma att sparas. Det gäller till exempel information om hur Alexa agerade på en kunds begäran eller andra data om interagerandet som sparas hos en funktionsutvecklare.

Amazon tycker dessutom att det är självklart att företaget måste behålla information om transaktioner när en kund till exempel beställer en bil från Uber eller en pizza från Domino’s. ”Och för andra typer av Alexauppmaningar – till exempel att sätta ett återkommande larm, att be Alexa påminna dig om din bröllopsdag, boka ett möte i din kalender eller skicka ett meddelande till en vän – vill inte kunder att röstinspelningar eller underliggande data ska tas bort så att Alexa inte kan utföra den begärda handlingen,” skriver bolaget.

Men det verkar också som om Amazon inte riktigt har koll på var data sparas när en kund har valt att ta bort sin röstinspelning: ”Vi tar redan bort dessa transkriberingar från alla av Alexas primära lagringssystem och vi har ett pågående arbete för att försäkra oss om att dessa transkriberingar inte blir kvar på något av Alexas andra lagringssystem.”

Anklagas för lagbrott

Senator Chris Coons är inte nöjd med teknikjättens besked.

”Amazons svar innebär att det är möjligt att transkriberingar av kunders röstinteraktioner med Alexa inte tas bort från alla Amazons servrar även efter att en kund har tagit bort inspelningen av sin röst,” skriver han på Facebook.

Både The Next Web och The Verge rapporterar också att barnrättsorganisationer har anklagat Amazon för att bryta mot amerikanska lagar som ska skydda barns privatliv på nätet.