Krönikor
Äkta transparens svår men nödvändig

LEDARE. Minns ni Vattenfalls kampanj ”Två hål i väggen”? Elkonsumenter behöver inte bry sig varifrån elen kommer, bara den levereras. Så tolkades i alla fall budskapet, som kritiserades bland annat av miljörörelsen.
Deras argument är tvärtom att konsumenter aktivt ska välja energislag och därigenom påverka utbudet på marknaden.
I dag är det annorlunda, både på grund av konsumenttryck och lagstiftning. Men det är fortfarande inte särskilt lätt att veta varifrån elen kommer, bland annat för att el köps och säljs över landsgränserna. 11 procent av den el vi använder i Sverige har fossilt ursprung. Ny Tekniks reporter Eddie Pröckl har kartlagt var elen kommer från, ett arbete som inte var gjort i en handvändning. Läs artikeln så förstår du varför.
Det där med transparens är en finstämd fråga. Hur tydlig vill en försäljare vara? Och hur tydlig går det att vara när sammanhanget blir komplicerat och späckat med detaljerad information? Dessutom utan att röja för mycket för konkurrenterna. Frihetsgraderna i formuleringarna är ganska stora, innan gränsen till att mörka fakta för kunden passeras.
Transparens är också önskvärd när det handlar om kemikalier. Ny Teknik har under en lång tid bevakat hanteringen av högfluorerade ämnen – så kallade PFAS. Vissa är extremt svårnedbrytbara i naturen och kan lagras i människa och djur. De misstänks kunna påverka sköldkörteln, levern och andra organ. Och de sprids globalt.
Förra veckan fick regeringen en utredning som beskriver hur ett sådant kemikaliehaveri som PFAS-spridningen kan ha ägt rum under de senaste 10–15 åren, trots kunskap om ämnenas farlighet. En av flera uppseendeväckande slutsatser i utredningen är att det fortfarande är möjligt att lansera nya kemiska produkter utan att bevisa att de är ofarliga och utan att helt och hållet beskriva innehållet i produkten.
Tillverkarna har säkerligen inte brutit mot någon lag. Ändå har brunnar och vattentäkter vid brandövningsplatser tvingats stänga på grund av höga halter av kemikalierna.
Transparens är äkta först när även obekväma sanningar kommuniceras.