Startup

Aifloo: Slår larm innan olyckan är framme

I slutet av april lanserar Aifloo sitt självlärande e-hälsosystem. Produkten har hårdtestats sedan i slutet av förra sommaren, med gott resultat såväl som med överraskningar.

Publicerad

Aifloos självlärande e-hälsosystem utgörs av ett armband som registrerar bland annat rörelser och puls, ett antal utplacerade så kallade satelliter i vårdtagarens boende samt en självlärande programvara som kontinuerligt analyserar den insamlade datan och drar slutsatser av den. Om något är onormalt så varnar systemet.

– Vi tittar på trender. Människor som rör sig mindre och mindre blir svagare och till slut faller de. Med vårt system får man en varning innan det händer, säger Michael Collaros, vd och medgrundare av Aifloo.

Systemet har testats på en handfull vårdboenden sedan i slutet av förra sommaren, så väl privata som offentligt drivna. Till en början ingick ungefär 25 personer i testerna. Sedan nyår har de varit 150.

Läs mer: Hela 33-listan

– En stor del av testerna har handlat om att verifiera plattformen. Det är så långt vi har kommit nu. Hårdvaran fungerar, säger han.

Hur lång tid tar det innan systemet har lärt sig hur vårdtagaren rör sig?

– Vi räknar med två veckor för att trigga personens individuella mönster. Personen kan exempelvis halta eller ha ett handikapp. Då måste systemet lära sig det.

Får ni fellarm, och vad beror de i så fall på?

– Ibland triggar den fel saker vid fel tillfällen. Det ingår i maskininlärningen. Vi har friska personer som använder systemet och samtidigt skriver in att nu äter jag, nu borstar jag tänderna och så vidare. Mycket av inlärningen gör vi med friska yngre.

Vad har överraskat er under testerna?

– Vi vill gärna bygga in avancerade funktioner i systemet. Men för vårdgivaren har det viktigaste varit de väldigt enkla funktionerna, som att se när en person går upp ur sängen. För oss var den så självklar att vi inte ens presenterade den.

Vad tycker de äldre om att ha armbandet på sig?

– Jag var orolig för integritetsaspekten. Men de äldre är så positiva. De är trygghetstörstande och vill inte bli liggande efter exempelvis ett fall.

Advokater besöker just nu Aifloos kontor regelbundet för att bena ut hur den sparade datan ska hanteras. Bolaget samarbetar med Microsoft kring detta. Men Michael Collaros kan ännu inte svara på vad som sker med datan när en vårdtagare har avlidit, till exempel.

Efter testerna är han ”otroligt optimistisk” och menar att han får frågor från hela världen om när produkten finns ute på marknaden. Det gör den också snart. Den lanseras på e-hälsomässan Vitalis i Göteborg i slutet av april. Till en början i en variant för företagsanvändare, men senare också som en konsumentprodukt för anhöriga.

Aifloo

Gör: Självlärande e-hälsosystem.

Ort: Stockholm.

Anställda: 25, inklusive konsulter.

Startår: 2015.

Riskkapital: 25 Mkr. Länsförsäkringar är en stor finansiär.

Huvudägare: Michael Collaros, Anders Widgren, Felix Etzler.