Digitalisering

6g redan 2028 om Samsung får bestämma

Foto: Pro Shots Photo Agency
Foto: Pro Shots Photo Agency
Foto: Igor Golovniov / SOPA Images
Foto: Igor Golovniov / SOPA Images

Det går allt snabbare att ta fram nya mobilstandarder. Just nu byggs det nya 5g-nät runt om i världen, men redan 2028 kan de första kommersiella 6g-näten vara i drift. Det tror mobiljätten Samsung.

Publicerad

I år startar världens största mobiltillverkare, Samsung, på allvar forskningen och utvecklingen av sjätte generationens mobilnät. Den sydkoreanska jätten skriver i ett så kallat whitepaper att det förväntar sig att de första kommersiella 6g-näten är i drift 2028, med en bred närvaro 2030. Det rapporterar tekniksajten ZDNet.

Än så länge finns det ingen standard klar för 6g. Samsung skriver att den internationella telekomorganisationen ITU förväntas starta arbetet med att definiera vad 6g ska vara under nästa år.

Samsung skriver att hastigheten i 6g-näten kan nå 1 000 gigabit per sekund, och fördröjningen kan gå ned emot 100 mikrosekunder. Det är 50 gånger så snabbt och med en tiondel av fördröjningen som går att nå med 5g.

Ny Teknik har sedan tidigare berättat om den nystartade utbyggnaden av 5g-näten på den svenska marknaden. Än så länge finns tekniken endast på ett fåtal platsen. Under kommande år förväntas en bredare utrullning och allt fler mobiltelefoner med 5g-stöd.