Digitalisering

5 tecken på att det råder guldrush på bitcoin

Ludvig Öberg, en av Sveriges främsta experter på bitcoin. Foto: Lasse Hejdenberg
Ludvig Öberg, en av Sveriges främsta experter på bitcoin. Foto: Lasse Hejdenberg

Under sin snart tioåriga historia har bitcoin aldrig varit så populär som nu. Ny Teknik förklarar vad som ligger bakom boomen.

Publicerad

Den 1 januari handlades en bitcoin för strax under 1 000 dollar. När det här skrivs är motsvarande belopp nästan 19 000 dollar. På mindre än två månader har värdet ökat med omkring 13 000 dollar. Här är fem tecken på att det råder guldrush för kryptovalutor.

1) Terminskontrakten

Den mest uppenbara förklaringen till bitcoins popularitet hittar man i Chicago. Både Chicago Mercantile Exchange (CME) och Chicago Board Options Exchange (CBOE) började i december, med en veckas mellanrum, tillåta handel med Bitcoin-terminer.

Terminskontrakt, ofta mer bekant som engelskans begrepp futures, är ett avtal om köp av egendom vid en framtida tidpunkt till ett bestämt pris.

Priset bestäms i samband med att kontraktet upprättas. Att spekulera kring framtida högre eller lägre priser på terminsmarknaden är vardag för investeringsbanker, försäkringsbolag och hedgefonder: just den typen av institutionella investerare som fram till nu inte velat närma sig bitcoin.

Bitcoin-terminer handlas i kontanter: investeraren behöver inte ens röra kryptovalutan för att delta i handeln.

– Det innebär att fler kan exponera sig mot bitcoin. Det har varit svårt tidigare. Det är väldigt få investerare som haft mandat att göra det, säger Ludvig Öberg, en av Sveriges främsta experter på bitcoin.

Terminshandeln i Chicago har av många bedömts som ett steg på vägen mot ökad trovärdighet för kryptovalutor. Och utöver att mer traditionella aktörer kan ansluta så kan de också spekulera i att värdet på bitcoin kommer att sjunka, något som kan leda till att värdeutvecklingen på valutan stabiliseras.

2) Kritiken

Om all publicitet är bra publicitet så har bitcoin inget att bekymra sig för. Brune Le Maire, Frankrikes finansminister, uppmanade nyligen G20-länderna att under ett kommande möte i april nästa år diskutera ett bitcoin-reglement. Lars Rohde, riksbankschef i Danmark, har sagt kort och gott att ”ni måste hålla er borta från bitcoin, den är farlig”.

Holländska banken Ing slog fast att ”bitcoin kommer att återgå till att vara en nischprodukt för en grupp utvalda entusiaster”. Stefan Ingves, chef för svenska Riksbankrn, tycker inte ens att man kalla det en valuta och Royal Bank of Scotland citerar Dante: ”I som här inträden, låten hoppet fara”.

Men bara detta, att de största finansiella aktörerna intar en position gentemot kryptovalutan, ses bland användarna som ett tecken på att bitcoin i allt högre utsträckning tas på allvar. Man kan också notera att bitcoins kritiker kommer från den gamla skolan: en av de ursprungliga tankarna med kryptovalutor var ju att människor inte ska behöva en bank som mellanhand.

– Jag har sagt och jag vidhåller att bitcoin fortfarande är ett socialt och ekonomiskt experiment. Ingen vet vad som ska hända. Men ju större det blir, ju mer testat det blir, ju fler användare det har, desto mindre är risken att något kritiskt ska gå fel. Så varje dag blir bitcoin lite starkare, säger Ludvig Öberg.

Läs mer:

3) Nätverkseffekten och medieexponering

Bitcoin är den äldsta och den största kryptovalutan, med råge. Nyheten om dess debut på CME och CBOE fick stor exponering i både breda medier och i finanspressen. När värdet steg ökade exponeringen ytterligare och till slut blev det en snackis inte bara på redaktionerna, utan också i fikarummen och på skolgårdarna.

Det lär ha varit ett populärt samtalsämne under den stora amerikanska högtiden Thanksgiving. Coinbase, USA:s största handelsplats för bitcoin, registrerade 100 000 nya användarkonton under högtiden, som inföll den 23 november i år, och deras app steg på topplistorna i App Store.

4) Kontroversiella finansieringsmetoder

På kort tid har det som kallas ICO tagit Silicon Valley med storm. ICO står för initial coin offering, ett begrepp som anspelar på den engelska benämningen för börsintroduktion. Metoden ses som ett alternativ till att ta in riskkapital eller att använda sig av gräsrotsfinansiering via plattformar som Kickstarter eller Indiegogo.

Den investerare som tecknar sig för en ICO betalar i regel med populära kryptovalutor som bitcoin eller ether. Att teckna sig för en ICO innebär att man får digitala polletter av den valuta startupbolaget man ”investerar” i tänker utfärda.

Den som väljer att teckna sig för en ICO motiverar i regel sitt beslut med att den hoppas på att det nystartade företagets affärsidé ska bli så framgångsrik att dess tillhörande kryptovaluta stiger i värde. Ett annat motiv kan vara att man utan kostnad får ta del av företagets framtida produkter eller tjänster.

För två månader sedan avslutade startupbolaget Filecoin sin ICO. Filecoins löfte är att de ska bygga en lagringstjänst byggd på en blockkedja, något de fick nästan 2,5 miljarder kronor till. Men svenska Finansinspektionen varnar för metoden. ”De flesta ICO:s är oreglerade. De står därmed inte under FI:s eller annan myndighets tillsyn och det finns inget konsumentskydd”, skrev Finansinspektionen nyligen, och fortsatte:

”Utgivaren har inget krav på sig att låta någon oberoende part värdera den digitala tillgången”. ”Det finns normalt inga krav på att den som lanserar en ICO måste tillhandahålla all väsentlig information.”

Och till sist varnade Finansinspektionen för investeringsbedrägerier. ”Den senaste tidens snabba ökning av såväl antal ICO:s som värdet på dem kan locka till sig oseriösa aktörer. Dessa aktörer har inget intresse av att fullfölja något projekt utan är bara ute efter allmänhetens pengar.”

– Personligen tycker jag att själva idén och konceptet är coolt: att föra investerare och de som behöver kapital närmre varandra. Ta bort byråkratin. Problemet är att många är extremt oseriösa och extremt övervärderade. Man kommer och säger att ”vi har skrivit en akademisk rapport, vi har inte ens en demo eller en produkt och för det vill vi ha en miljard kronor i värdering”. Det är helt uppåt väggarna. Och det är inte ens så att du får aktier utan du får en värdecheck. En pollett på en plattform som ännu inte existerar. Jag tror att många kommer att bränna sig. Även projekt som jag tror är seriösa är alldeles för ambitiösa. De kommer inte att klara av att bygga det de lovar. Många kommer att förlora sina pengar, tyvärr, säger Ludvig Öberg.

Läs mer:

5) Nya metoder för att tjäna snabba pengar

De stora intrången på handelsplatser för kryptovalutor är välkända och vältaliga. Bitcoins värda miljontals dollar har stulits och den enskilda användaren har ofta ingen möjlighet att få dem tillbaka. Men när bitcoin och andra kryptovalutor stiger i värde har illvilliga aktörer klurat ut nya sätt att lura till sig en slant.

Tidigare i år uppdagades det att tusentals sajter – utan att dess administratörer kände till det – installerar ett litet insticksprogram på de datorer som besöker sajten. Insticksprogrammet lånar en del av datorns processorkraft för att gräva en kryptovaluta som kallas monero.

– I teorin skulle man kunna använda det här i stället för reklam på en hemsida. Nu verkar det som att de flesta administratörerna till dessa hemsidor inte vet om att deras sida används för monero-mining utan har blivit hackade. Men jag tror inte de som hackar hemsidorna tjänar så mycket pengar, då de datorer som folk normalt sett använder inte är särskilt kraftfulla, säger Ludvig Öberg.