Populärteknik

40 år efter Voyager 1:s avfärd – sista hälsning ska skickas

Voyager 1. Foto: Stocktrek Images, Inc. / Alamy
Voyager 1. Foto: Stocktrek Images, Inc. / Alamy

40 år efter Voyager 1 sändes ut i rymden ska nu allmänheten få lämna förslag på ett meddelande som ska skickas till sonden. Och det vilar ett tungt ansvar på budskapsskrivaren, anser rymdforskare.

Publicerad

– Det måste vara så viktigt så det kan överleva mänskligheten, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet.

Rymdstyrelsen Nasa har vänt sig till allmänheten för att få in förslag på ett budskap som ska sändas till rymdsonden Voyager 1, och som bland annat är tänkt att eventuella civilisationer ska hitta i framtiden. Detta 40 år efter att den skickades iväg.

Allmänheten får sedan tillsammans med Voyager-gruppen på Nasa rösta om vad budskapet, som inte får bestå av mer än 60 tecken, ska vara.

Så här skulle den första svensken i rymden, astronauten Christer Fuglesang formulera meddelandet:

”Farväl & minns den jord där liv en gång uppstod. Vi lovar ta hand om den!”, skriver han till TT.

Enligt rymdforskaren Ulf Danielsson är meddelandets innehåll väldigt viktigt:

– Det intressanta är vad budskapet säger om oss och jag blir verkligen nyfiken på vilka förslag som kommer att komma in och vad man sedan väljer att skicka iväg. Det är roligt och kommer nog att få många att tänka till.

Vad borde man skriva för något?

– Det är jättesvårt. Det känns som att det ska vara något väldigt bra och djupsinnigt och som kan stå sig med tiden, säger Danielsson.

Voyager 1 är i dag drygt 20 miljarder kilometer från jorden. Det är den första rymdfarkosten, från jorden, som går in i vad som är känt som den interstellära rymden, där solvinden och solens magnetfält slutar påverka omgivningen.

Tanken med rymdsonden är också att det alltid ska finnas en bit kvar av jorden, även om den försvinner i framtiden.

– Oavsett om jorden sprängs i bitar så kommer den här rymdsonden att finnas kvar med bilder på jorden och musik från bland annat Johann Sebastian Bach. Detta långt efter att människan förmodligen har försvunnit, säger Danielsson.

Han berättar att sonden är utformad så att det i princip ska gå att tolka innehållet i den av vilken mottagare som helst i framtiden.

– Om sonden blir upphittad av utomjordingar så ska man få ut någonting av den. Däremot är nog chansen försvinnande liten att någon fjärran civilisation ska hitta den i framtiden. Det är väl ingen som egentligen tror det.

Varför tror du det?

– Den här lilla sonden kommer att vara väldigt svårhittad. Det kommer att dröja i storleksordningen tiotusentals år innan den hamnar i närheten av någon annan närbelägen stjärna. Det innebär att när det gått ett antal miljoner år så har den här sonden verkligen förlorat sig ut bland andra stjärnorna. Men man vet aldrig, svarar Danielsson.