Digitalisering

3D-skärm ger hologram i mobilen

En tredimensionell färgbild av HP:s logotyp, skapat i en millimetertunn glasbit. Foto: Kar Han Tan
Pixlarna som delar upp ljuset i rgb-färger och sprider det i olika riktningar ligger i bakgrundsbelysningen till skärmen. Varje pixel är 36 mikrometer i diameter. Bilden är tagen med svepelektronmikroskop. Foto: Albert Jeans

Hologramliknande bilder som svävar framför en skärm och som går att titta på ur alla vinklar. Det har forskare vid Hewlett Packard lyckats skapa med hjälp av nanoteknik.

Publicerad

Att kunna titta på 3d utan glasögon är få förunnat, det finns bara ett fåtal skärmar på marknaden som klarar tricket. 3d-bilden uppstår också bara när tittar på skärmen från vissa vinklar. Den amerikanska forskaren David Fattal och hans kolleger vid HP:s Intelligent Infrastructure Lab presenterar nu en ny teknik som kan ge tredimensionella hologramliknande bilder som kan ses från alla vinklar. I filmer på Youtube visar de hur företagets logotyp tycks sväva ovanför en liten lcd-skärm , oavsett ur vilken vinkel den filmas.

Enligt forskarna kan skärmen visa en statisk bild ur 200 olika vinklar. En film, som visar 30 bilder per sekund, kan ses ur 64 betraktningsvinklar. Illusionen av 3d kvarstår i upp till en meter från skärmen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här