Startup

20 miljoner till svenska undervattensdraken

Det svenska tidvattenkraftverket Deep Green har kommit ytterligare ett steg mot att prövas i verkligheten. Med 20 miljoner i nytt riskkapital kan Deep Green ta steget ut i havet.

Publicerad

- Nästa sommar ska vi sätta ut en Deep Green i skala 1:10 för tester i havet utanför Nordirland och i slutet av 2012 hoppas vi kunna etablera en pilotpark på samma ställe och leverera tidvattenel till land i samarbete med en kund, ett energibolag.

Det säger Anders Jansson, vd för utvecklingsföretaget Minesto AB i Göteborg, till Ny Teknik på tisdagsmorgonen.

Det är nu helt klart att Minesto har fått tre nya aktieägare, som tillsammans med de ursprungliga två, Saab och Midroc New Technology, går in med 20 miljoner kronor i nytt riskkapital.

De nya delägarna är investmentbolagen BGA Invest, Hexiron och Dunross & Co.

BGA Invest i Helsingborg ägs av Bengt Adolfsson, tidigare storägare i sängföretaget Hilding Anders, Hexiron ägs av Håkan Eksandh, stor järnvaruhandlare i Skåne och Göteborgsbaserade Dunross & Co har startats av Sven Norfeldt.

- Det här är personer som har egen erfarenhet av att utveckla företag, säger Anders Jansson.

Du var inbjuden till en internationell investerarkonferens om grön teknik i Monaco nyligen. Blev det något resultat av det?

- Nej, inget omedelbart. Det var mer ett kontaktbyggande för framtiden. Det kapitaltillskott som vi nu har fått har inget med Monacokonferens att göra, säger Anders Jansson.

Han säger att kapitaltillskottet nu möjliggör det nya steget i utvecklingen av Deep Green.

- Installationen utanför Nordirland nästa år blir en test av funktionaliteten och en verifiering av de ekonomiska kalkylerna, tekniken och kontrollsystemen, säger Anders Jansson.

Se en animerad film om hur Deep Green fungerar.

Minesto och Deep Green

Minesto bildades 2007 för att utveckla och kommersialisera kraftverk som använder tidvatten för att generera energi. Bolaget är en spinoff från Saab Group som utvecklat produkten sedan 2003.

Minestos kraftverk, Deep Green, är en "undervattensdrake" som består av en vinge, en turbin, en generator och ett roder som är fäst i botten med en vajer.

Deep Green konverterar tidvattenströmmar till energi och enligt Minesto kan Deep Green utvinna energi i vatten med låg strömningshastighet där ingen annan i dagsläget kan operera.

Ett Deep Green-kraftverk är ganska litet och har låg vikt, vilket gör det möjligt att transportera 0,5 MW-verk i vanliga EU-containrar.

Minestos organisation består i dag av sju personer varav fyra inom forskning och utveckling.