Digitalisering

16 tog examen i nätspioneri

Den första svenska högskolekursen i "kvalificerat underrättelsearbete på internet" avslutades i dag onsdag. En kvinna och 15 män tog examen i hur man letar brottsinformation på webben, vid Blekinge Tekniska högskola.

Publicerad

–Syftet är att ge deltagarna en plattform för att klara av kvalificerat underrättelsearbete via internet., förklarar Björn Andersson, kursledare och kriminalinspektör vid polisen i Kalmar med ett förflutet som it-forensiker på Säpo.

Han beskriver hur polisen, tullen, skattemyndigheten och kustbevakningen i Sverige har börjat jobba alltmer underrättelsebaserat. Man letar”proaktivt på webben efter information som gäller brottslighet.

– Det handlar inte som man kan tro om att jaga it-brottslingar utan att finna uppgifter om exempelvis nya ungdomsdroger som lanseras via sajter på internet.

Till kursens bakgrund hör också att åtta regional underättelsecenter för myndigheterna ska byggas upp runt om i landet senast vid årsskiftet.

– Jag kände att det behövdes en plattform att stå på myndighetspersonal som ska arbeta vid centren. Säger Björn Andersson.

En del av kursen har gått ut på att lära sig hitta uppgifter på den dolda webben, deep web”.

–Den dolda webben sägs vara 500 gånger så stor som den som är indexerad via sökmotorer. Det gäller exempelvis hemsidor som inte är länkade, multimedia, communities och mycket annat, säger Björn Andersson.

Får deltagarna hacka?

–Nej, det får de naturligtvis inte. De får inte begå dataintrång. Vill man ta sig in i en community kan man registrera sig lagligt och gå in, säger Björn Andersson.

Kursen har pågått under tio veckor i höst och omfattar 15 högskolepoäng. Anmälningarna har redan börjat strömma in till nästa höst, då den ges igen.