Väggmålning renar luften från smog

2020-08-21 13:40  

Gröna fasader har blivit ett populärt sätt att försöka rena luften. Men det är också möjligt att göra med hjälp av väggmålningar.

(Uppdaterad)

En fasad vid Jaworzyńskiej-gatan i närheten av en populär tunnelbanestation i Warszawa pryds nu av ett konstverk där leende blommor slingrar sig runt höghus. Vad som inte är genast uppenbart är att konstverket även har en praktisk dimension. Det ska kunna rena luften lika bra som 720 träd.

Hur är det möjligt? Jo, för att måla konstverket har man använt ett särskilt, solaktiverande, smog-renande pigment.

Färgen innehåller titanoxid som ska dra till sig luftburna föroreningar. I en kemisk process, där bland annat solljus ingår, ska föroreningarna sedan omvandlas till oskadliga ämnen.

Läs mer: Grön rekordbyggnad i London kan fånga nio ton koldioxid varje år

Bakom konstsatsningen står det amerikanska sko- och klädmärket Converse. Projektet är en del av dess City Forests-kampanj, där städer runt om i världen ska prydas med väggmålningar som renar luften, motsvarande totalt 3 000 träd.

I Monterrey, Mexiko, har samma slags färg som i Warszawa använts till en rad reklamtavlor. Dessa ska kunna rena luft motsvarande 30 träd var sjätte timme, i upp till fem års tid.

Den polska väggmålningen har utformats av konstnärerna Maciek Polak och Dawid Ryski, och realiserats av den lokala konstnärshubben Good Looking Studio.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer