Skärpta krav på kläder och teknik

2020-03-11 13:55  
Vid mekanisk återvinning rivs textilier ner i mindre delar för att sedan bli till nya material. Foto: Ikea

Tekniken ska hålla längre, kläderna kunna återvinnas och förpackningarna minskas. ”Den linjära tillväxten har nått sin gräns”, hävdar EU:s miljökommissionär, som har en hel säck med åtgärder för hållbarhet.

Litauiske Virginijus Sinkevicicus har en plan.

– I dag tar vi stora steg mot framtidens ekonomi med låga koldioxidutsläpp och effektivt resursanvändande. Det handlar om hållbar produktion, mer hållbar konsumtion och naturligtvis bättre hantering av avfallet, säger EU-kommissionens blott 29-årige miljöchef på en presskonferens i Bryssel.

Det som formellt heter ”handlingsplanen för den hållbara ekonomin” innehåller en hel lista på nya förslag och revideringar under de kommande åren.

Hållbara kläder

Somliga saker ska genomföras med ren lagstiftning, annat via strategier och målsättningar.

Exempelvis utlovas en textilstrategi till 2021 för att få fart på produktionen och marknaden för hållbara och återvinningsbara kläder. Redan i år kommer förslag om nya regler för batterier, i hopp om att fasa ut sådana som inte kan laddas på nytt.

Läs mer: Northvolts plan för att återvinna batterier – metoden tar vara på litiumet

Därtill aviseras även förslag om nya krav på hur mycket förpackningsmaterial som får användas för olika produkter, åtgärder mot mikroplaster och kanske till och med ett sorts pantsystem för att minska slängandet av gamla mobiltelefoner, läsplattor och laddare.

Reparera mera

Sinkevicius flaggar också för ”rätten till reparation” – att konsumenter ska kunna kräva att deras inköpta produkter ska kunna lagas. Fokus ska ligga på elektronik och även omfatta mjukvara. Riktigt hur rätten ska fungera är dock ännu oklart.

– Vårt mål är att förlänga livstiden för produkterna och att de ska innehålla utbytbara, reparerbara delar, säger miljökommissionären i Bryssel.

Fakta: EU-plan för hållbar ekonomi

EU-kommissionens handlingsplan för den hållbara ekonomin består av 28 sidor och innehåller vad kommissionen vill genomföra för att få till stånd mer hållbara och långlivade produkter, framför allt när det gäller elektronik, textilier, förpackningar, batterier och plast.

Den uttalade målsättningen för planen är att under det närmaste decenniet fördubbla användandet av hållbart material och samtidigt bidra med en BNP-tillväxt på 0,5 procent och skapa 700 000 nya jobb.

I planen listas 35 olika åtgärder med allt från konkreta lagförslag och revideringar av gamla förslag till framtagande av strategier och ramverk som kommer att läggas fram under främst 2020, 2021 och 2022.

Källa: EU-kommissionen

Wiktor Nummelin/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer